неділю, березня 11, 2012

Невмируще Тарасове слово

"Наша дума,наша пісня
Не вмре,не загине..."
Тарас Шевченко.
  В історії кожної країни назавжди залишаються імена, які з гордістю вимовляють, пам'ятають і шанують. Для України таким ім’ям  є Тарас Шевченко, ще відомий як Кобзар.
Шевченко Тарас Григорович - український поет, письменник, художник, громадський діяч, філософ, політик, фольклорист, етнограф, історик, який попри нелегку долю став один із символів української культури та літератури. І хоча Тарас Григорович народився у бідній багатодітній сім’ї, тривалий час був у неволі та засланнях та все ж таки, за своє коротке і  важке життя, він досягнув визнання та шану українського народу. Справдилося пророкування геніальної Лесі Українки, висловлене в поезії «На роковини» (1911) з нагоди 50-річчя з дня смерті, Тараса Шевченка:
Усе знесла й перемогла
його любові сила.
Того великого вогню
і смерть не погасила.

  Адже, пам’ять про Великого Кобзаря буде жити вічно у його численних творах. В них він описував правдиві і трагічні історії з життя бідних людей, висловлював гнівний осуд  поневолення українського народу, боровся за волю та щасливу долю, а головною зброєю для нього було - «слово». Це людина, яка присвятила своє життя збереженню і поширенню народної мудрості тісно пов'язаній з стародавньою православною козацькою культурою і звичаями України.
У перші березневі дні ми знову згадуємо великого сина нашого народу - Тараса Шевченка. 198 років минуло з дня народження поета, проте і нині живе під сонцем України Кобзареве слово, слово великої, непогасної любові до свого народу, своєї землі.
   У бібліотеці було облаштовано книжкову викладку під назвою «Невмируще Тарасове слово» з якою діти залюбки ознайомились, щоб поглибити свої знання про Тараса Григоровича Шевченка.
Також, ми провели літературну вікторину «У вінок Кобзареві», де учні  показали свої знання про життя і творчість поета.
У росяні вінки заплетені суцвіття
До ніг тобі,титане,кладемо,
Ми чуємо тебе,Кобзарю,крізь століття,
Тебе сучасником звемо.