четвер, травня 16, 2019

Вишиванка - символ Батьківщини, дзеркало народної душі.


19 травня Україна відзначала День вишиванки – свято, яке покликане зберегти українські цінності та популяризувати їх серед населення нашої держави.
    Вишиванка є не лише національним одягом українців, це невід'ємна частинка нашої культури, яка є символічним оберегом народу України. З кожним роком вишитий український одяг набуває все більшої популярності не лише в Україні, а й у світі. Одягати вишиванки стало модно, стильно, це  прояв гордості, патріотизму та ознака національної приналежності.
Підтримка та не байдуже ставлення державних установ, приватних фірм та різних організацій до подібних свят є важливою складовою виховання сучасних і прийдешніх поколінь. Не могла залишитись осторонь й наша Любитівська бібліотека, яка цього дня для своїх користувачів підготувала святкову квест-гру «Вишиванка  символ Батьківщини, дзеркало народної душі» й тематичну книжково-ілюстративну виставку «Українська вишиванка: історія і сьогодення»
Метою нашого заходу було прагнення розширити уявлення про українську вишивку, розвивати інтерес та шанобливе ставлення до українського народного одягу, як складової частини культури українців. 
Суть даної гри для її учасників полягала в проходженні п'ятьох станцій, завданням яких було розвивати творчі здібності, інтелектуальне мислення, комунікативні навички у присутніх учнів та молоді.
Отже, під час першої станції"музичної", присутнім потрібно було за жестами одного із учасників, відгадати назву відомої української пісні та гуртом заспівати її уривок чи приспів. 
Друга станція – "майстерня", учасники якої, з допомогою кольорового паперу, мали відтворити будь-який елемент орнаменту вишивки. 

Під час третьої "історичної" станції, бібліотекар розповіла про регіони України та певні етнічні групи, які мали притаманні своїй місцевості візерунки. Бо як відомо, за вишиванкою можна було визначити статус та походження її власника. 
Для учасників гри було завдання: відгадати за зображеннями у книзі схем вишитих сорочок, області країни, якій вони належить.
Наступна  "мистецька" станція, ознайомила користувачів бібліотеки із значенням вишиванки в житті людини, яке народ закарбував у численних прислів'ях та приказках. Далі всі читачі мали правильно скласти та зачитати, подані бібліотекарем, народні тематичні вислови. 
Остання, п'ята станція "винахідницька"  була присвячена майстриням
вишивальницької справи, які у своїй роботі використовують різні мотиви. Що вишито на сорочках і що означають ці символи, за описом бібліотекаря, повинні були відгадати присутні учасники даної квест-гри. 
Також, дехто з дітей виявив бажання підготувати та зачитати напам'ять тематичні вірші про вишиванку, а саме: Поліщуки Оксана та Михайло, Приймачук Ілля, Гученко Володимир.
Ось така весела, творча, цікава та невимушена атмосфера панувала цього дня у бібліотеці. Приємно було й те, що користувачі нашої книгозбірні підтримали ідею свята й прийшли у яскраво-барвистих вишиванках, чим показали свою любов до Батьківщини, єднання з українською культурою, традиціями, народом. Щиро дякуємо всім, хто завітав до нас в цей день на свято.
Така ж інформація подана на сайті газети "Вісті Ковельщини" №23
http://vk.volyn.ua/news_30_10734_Vishivanka%E2%80%93simvolBatkivschini.html