неділю, липня 07, 2019

У віночку нашім різнобарвні квіти – символ України і дарунок літа


Нині, давні українські традиції та звичаї все частіше відроджуються, а національна символіка – повернулася із забуття і розквітла. І сьогодні, зважаючи на піднесення патріотичних настроїв народу, українські вишиванки та віночки стали надзвичайно популярною й модною прикрасою не лише в Україні, а й світі.
Тож нещодавно, впереддень релігійного свята народження пророка, предтечі і хрестителя Господнього Івана, й народного свята Купала, наша бібліотека провела народознавчу подорож під назвою «У віночку нашім різнобарвні квіти – символ України і дарунок літа»Мета заходу: викликати інтерес до тематичних свят; розповісти дітям про символічні значення квітів та кольорів стрічок, що входять до складу традиційного українського вінка; сприяти розвиткові їх творчих здібностей; виховувати повагу до народних звичаїв і традицій українців, прищеплювати відповідальність за їх збереження та національної культури.
Спочатку, підготовчим і важливим етапом проведення даного заходу, було зібрання необхідних трав і квітів. Значну допомогу у цьому нелегкому процесі надали чарівні помічниці: Гетьман Зоряна та Шевчук Анна, за що ми дуже їм вдячні.
Згодом, у яскравих вишиванках до нашої книгозбірні завітали й інші учасники народознавчої подорожі, яка розпочалась із навчального відео уроку «Сплетемо віночок разом».
Також, діти мали нагоду ознайомитись із підготовленою тематичною виставкою літератури «Зелені й запашні традиції нашого народу», яку прекрасно доповнював свіжий букет запашних польових квітів.
Далі, дійство продовжилось у парку, на зеленій галявині, де діти краще могли відчути атмосферу єднання з природою, а сонячна погода тільки посприяла гарній й дружній атмосфері.
Юні учасники заходу більше дізналися про Купала та Івана Хрестителя Предтечі, їх спільні й відмінні риси і відомості про те, як ці свята переплелися з плином часу. 
Бібліотекар також розповіла про стародавню етнічну прикрасу – справжній український вінок, про особливості підбору 12 різноманітних польових трав, пахучих квітів, про символіку яскраво-барвистих стрічок, що органічно вплетені в загальну композицію з рослин. А дехто з діток підготував тематичні вірші про квіти.
А ще, діти відповідали на питання тематичної вікторини, відгадували загадки та квіткові ребуси, правильно поєднували розділені вислови та складали «слова-крученики», грали веселу і рухливу гру «Мак», інтелектуальну 
«Хто кого переговорить», розважальну «Музична пантоміма». 

 Гадаємо, нам вдалося поповнити новими цікавими знаннями голівки наших дітей, спонукати їх до участі в збереженні подібних народознавчих свят й корисно заповнити їх літнє дозвілля.