вівторок, березня 11, 2014

Встає твій образ наче промінь

  
    Є дні, що минають тихо й непомітно, зникаючи без сліду. Вони нічого не залишають по собі, нічого не знаменують собою. Але в Україні та її народу є особливий день, що подарував нам вічну надію, світлу віру й щиру любов.Так, звичайно це 9 березня день, який увібрав в себе все найкраще і подарував світові генія Тараса Шевченка.
Тарас Григорович Шевченко – це не просто людина зі всесвітньо відомим ім’ям, це визначна постать в якій поєдналася наша культура, наше сьогодення та й вся Україна. Він був сином мужика, а став велетнем у царстві духа. Він був кріпаком, а став велетнем у царстві людської культури. Нелегка доля постійно переслідувала його в житті, але не зуміла перетворити золото його душі на іржу, а його любов до людей на ненависть і погорду. І на оновленій землі, над ланами, широкими полями, вільними містами і селами як весняні води могутнього Дніпра лине вічно жива в народі слава великого Кобзаря.
І знову, як щорічно, у цю весняну пору, Україна починає новий день із Шевченковим іменем на вустах. Наша тематична виставка «Встає твій образ наче промінь» приурочена особливій даті – 200-ій річниці від дня народження Великого Кобзаря України.
     Протягом кількох днів представлена тематична література неабияк привертала увагу наших відвідувачів до багатогранної творчості українського генія, його внеску у становлення Української держави, а також актуальності пророчих ідей сина української нації. Головною окрасою виставки став вишитий портрет Т. Шевченка, подарований нашою читачкою.
 Ознайомитись з життєвим та творчим шляхом Тараса Григоровича Шевченка, осягнути всю велич його таланту мали змогу й постійні Інтернет-користувачі бібліотеки.
Захоплюючим та зворушливим було перше знайомство наших наймолодших читачів з творчістю талановитого художника, письменника та поета Т.Г. Шевченка, який дітям присвятив чимало ілюстрованих прозових та поетичних творів. Адже, надзвичайно важливо, щоб навіть ті, хто поки ще не вміє добре читати, теж знали й цікавились видатними й славетними особистостями своєї Батьківщини
   Тож, найбільшою популярністю серед читачів такої вікової категорії користуються книги з дитячими віршами та оповіданнями письменника, які ще й доповнюють яскраві малюнки. Та не лише в юного покоління користується популярністю така література. Доросле покоління теж не оминає увагою нашої виставки й охоче читає вже такі знайомі й улюблені твори народного співця.   
Творчість Тараса Шевченка давно стала нетлінною частиною духовного буття українського народу, а його невмируща слава, завжди буде жити у людських серцях, бо Шевченко для нас – це те, чим живуть, з чого черпають сили й надії. Народний співець став для кожного цілою історією й совість України, її душею, символом та оберегом.
    У глибини майбутнього й аж до сьогодення посилав він нам свої непорушні заповіти і серед них – найперший і найголовніший, який завжди потрібно дотримуватись нам, справжнім українцям:

Свою Україну любіть.
Любіть її... во врем'я люте,
В остатню, тяжкую мінуту
За неї Господа моліть.