пʼятницю, травня 10, 2013

Пам’яті жити в віках

 9 травня 1945 року назавжди ввійшло в історію як День Перемоги у найбільшій і найтривалішій війні. 
Війна принесла багато горя. Напевно, у кожній родині втратили дорогих людей, у багатьох з них навіть немає могили. А скільки матерів, сестер, коханих чекали і не дочекалися своїх синів, братів, чоловіків. У народі надаремно кажуть, що час не владний над материнським горем. І скільки б не минуло років і десятиліть від того дня, коли пролунало страшне слово "війна", вони ніколи не принесуть спокою матерям, діти яких віддали найдорожче життя у боротьбі з фашистськими загарбниками.
 Із того часу минуло вже 68 років, але мужніх і відчайдушних героїв пам’ятають і досі. 
Через війну вели усі дороги,
Через біду, печаль, пекельний страх,
Щоб квітло сонцем свято Перемоги
І радістю світилося в очах.
    
     Вранці 9 травня з нагоди Дня
перемоги, на центральній площі села Любитів зібрались сотні людей, які прийшли вклонитися загиблим воїнам на фронтах Великої Вітчизняної війни, привітати ветеранів зі святом Перемоги, подякувати їм за те, що вони звільнили землю від фашистської навали.
 Святкова, заквітчана та багатолюдна колона мешканців села, під звуки повоєнних пісень вирушила до заквітченого Обеліска Слави, який розмістився у мальовничому парку, поблизу Любитівського озера.
На цьому місці, з вуст школярів прозвучали імена тих воїнів, які не повернулися у рідні домівки.В пам’ять про них встановлено гранітні плити з викарбуваними іменами та пам’ятник. Вони назавжди залишаться у вдячній пам’яті односельчан.
     Всі поклали квіти, вінки та вшанували пам’ять про загиблих хвилиною мовчання, а отець Василій помолився за їх упокій.
Далі колона, на чолі з блакитно-жовтим прапором, вирушила до сільського кладовища. 
    На священному місці біля Братської могили відбувся мітинг Пам’яті, який відкрили учні Любитівської ЗОШ. Вони висловили щиру подяку від імені молодого покоління за спокій та мирне небо, а також побажали ще довгих років життя усім ветеранам. 
   Багато щирих слів на адресу винуватців свята прозвучало під час виступів сільського голови Павлова В.І. та Зінчука А.П. – начальника відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації.    
     У свою чергу ветерани, учасники бойових дій поділились своїми спогадами про страшні лихоліття Великої Вітчизняної війни.
     Їхня розповідь була надзвичайно емоційною та зворушливою, про що свідчили сльози на очах у більшості присутніх.
  Після завершення офіційної частини свята та урочистих заходів у Будинку культури розпочався святковий концерт присвячений 68-річниці Великої Перемоги
  На честь винуватців свята та для усіх слухачів, зі сцени звучали пісні: "Гімн поліського краю", "По полю танки грохотали", "Там під Львівським замком", "Червоні маки", "Терниця", "Серая шинель" "Перемога", "Козацькому роду нема переводу","Альоша","Песни наших отцов", "Майор", "Давно розвіялись дими", "Не могу забыть", "Волгоградская берёза" та багато інших музичних композицій у виконанні солістів, дуетів, тріо, квартетів та аматорського самодіяльного хору Любитівського Будинку культури.  
 Цього святкового дня лунали найкращі слова вдячності і привітань для ветеранів Великої Вітчизняної Війни, а також, були висловлені співчуття усім жінкам, чоловіки яких не повернулися із фронту. Тяжкою була доля солдатських вдів. Вони самотужки ставили дітей на ноги і виконували всю тяжку роботу.
Літа наливають цілющії грона
Та вже посивіла твоя голова.
Поети тебе називають Мадонна,
В народі ж ти просто – солдатська вдова.   
Нелегка доля випала й матерям солдатів, душевні рани яких не загояться ніколи.
В житті ти зазнала немало гіркоти,
Тягар чоловічий безмовно несла…
Для цих героїчних жінок прозвучало безліч музичних вітань та побажань, а  Мостович В. на їх честь зачитала власний вірш.
 Кожен номер програми викликав радість і сльози на очах присутніх, кожна пісня, кожен вірш на військову тематику сприймалися особливо трепетно, озиваючись щемливими спогадами. 
 Одним із таких зворушливих номерів, стала пісня «Катюша», яка часто звучала в роки дитинства ветеранів. Ця композиція відразу захопила увагу слухачів і звучала якось по-особливому у виконанні дитячої вокальної групи.
 Під час святкового концерту учасники дійства,на знак пошани, подарували ветеранам квіти, як символ радості життя, як символ його безкінечності!

Давнє горе ще й як болить,
Дуже ниють ті давнії рани.
Ветерани! Живіть! Ветерани живіть!
Не лишайте нас, ветерани!
 Оскільки в травні відзначається ще й свято Матері, то напередодні свята, для всіх матерів, особливо приємними стали вітання від наймолодших учасників дійства. 
Символічним і яскравим завершенням дійства стало спільне виконання  артистами сцени і усіх присутніх пісні 
«День Победы»

Атмосферу свята чудово доповнювала тематична виставка літератури «Пам’яті жити в віках» та дитячих малюнків, 

яка протягом всього дня привертала увагу усієї громади села.

Традиційно по завершенню дійства усі ветерани війни були запрошені на святковий обід.
Свято пройшло урочисто, масово, цікаво і шанобливо.
Велика Вітчизняна війна назавжди залишиться надзвичайно трагічною сторінкою в історії нашої країни. Не щезне в пам'яті людській, не йде в забуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу його битва, його перемога над фашистами.
Тож, встаньмо всі і голови схилімо,
Згадаймо тих, хто йшов через фронти.
Із вдячністю хвилину помовчімо,
Щоб пам'ять в нашім серці зберегти.

   Подякувати ветеранам
живим і померлим, у День Великої Перемоги найменше, що ми можемо зробити.
  Ми повинні пам’ятати тих, завдяки кому тепер живемо в мирі. Це допоможе нам вивчити гіркий урок історії і ніколи не повторювати його.
Низький уклін вам, ветерани! Вам, кому ми зобов’язані нашим теперішнім і майбутнім! Щастя вам, здоров’я, довгих років життя! Ваші імена, ваш подвиг живе у віках!
Перемога! Ясна Перемога!
Свято Миру, свободи, Весни…
Ми доземно вклоємось нині
Всім героям, звитяжцям війни!
*****
Нехай же мирним буде наше небо,
Нехай сміються діти в мирні дні,
Дай Боже не почути нам ніколи
Смертельний крик кривавої війни.