понеділок, січня 09, 2012

Христос народився - Славімо його!


   Одне з найзнаменніших і найвеличніших свят церковного календаря, яким  започатковується рік,  є Різдво Христове. Це свято, яке знають, люблять і яке з нетерпінням чекають люди різні у своїх національних традиціях, культурі, релігійних переконаннях та поглядах. Хтось відзначає це свято за Юліанським календарем,а хтось за Григоріанським. Це свято приходить до людей морозної ночі в годину опівнічної храмової служби, в сяйві свічок, у світлі зірок і гучному співі  церковного хору.
  В Україні Різдво належить до великих свят, які відзначаються досить урочисто. Торкнемося теми різдвяних традицій. Вони тягнуться ще від наших предків. Зокрема, на час коли святкуємо Різдво припадало старослов’янське свято зимового повороту сонця – це свято нового хліборобського року, нового сонця, що супроводжується багатьма обрядами які мають забезпечити добрий урожай, добробут, закликати сили природи для допомоги господарю. В цей день була поширена ворожба дівчат на майбутнє одруження, господаря на врожай і ін.
  Важливе місце на Різдво відводилось дідухові. Дідух - це сніп з колосків різних злакових культур – пшениця, просо, овес, ячмінь. Дідуха вносив в дім господар оселі з віншуванням прожити щасливо в здоров’ї і злагоді наступний рік і ставив на покутті, під образами.
Символом вічного світу та життя, щастя і радості, що прийшли разом із Христом, є вічнозелена прикрашена ялинка. Верх її увінчаний прекрасною зіркою - у пам'ять про Віфлеємську зірку, що вказала  шлях до Христа. Колись, у старих часах, ялинку прикрашали яблуками, горіхами, цукерками і свічечками. Це – символ Божих ласк і милостей. Солодкість цих прикрас – символ небесних радостей і радостей християнського життя. Українці це свято відзначають у сімейному колі з 12 –ма пісними стравами,які символізували 12 апостолів Христа, або ж 12 місяців року. Головною  стравою була кутя - символ духовного багатства християнського життя. Як і годиться в християнській родині, вечерю розпочинають з молитви,а на столі горіло три свічки – як символ Пресвятої Тройці.
   Накриваючи на стіл господиня під скатертину клала пучечок сіна,яке символізує сіно вертепу, в якому народився Месія, солома на столі – ясла, в які Марія поклала Ісуса, а білий обрус – пелени, в які Христа сповито. На одному з кутів стола кладуть під обрус або три зубці, або три головки часнику – символ приходу трьох царів,а ще  як  оберіг  від нечистої сили та хвороб. Також,в святвечір вшановували пам’ять про померлих родичів,залишаючи після вечері їжу на столі.
  Зранку всі люди йдуть до церкви на Святкову Службу Божу,а ввечері  переодягшись у біблійних та казкових персонажів дорослі та діти збирались у гурт та співали колядки  прославляючи народження сина Божого,Ісуса Христа. Такі убирання наповнюють наше життя феєрією чудес і магією перевтілення. А ще,в цей вечір, годиться  пробачати одне одному образи, щоб на повну міру відчути радість життя. Протягом свят люди вітаються один до одного:"Христос народився - Славімо його".З Різдва до Водохреща продовжувались  веселі зимові святі дні.Різдво-це ще й свято надзвичайно популярне у всьому світі і є одним з найбільш значущих і стародавніх традицій в людській історії.
Тож, напередодні Різдва ми вирішили більш детально ознайомити наших маленьких відвідувачів з обрядами,звичаями та багатством символів наших народних традицій.
Якщо  дітям було цікаво ознайомитись та пригадати вже відомі більшість українських традицій згадані вище,то не менш цікавим було б торкнутись теми різдвяних традицій інших країн світу.



   Ми запропонували дітям здійснити віртуальну мандрівку "Різдвяна подорож світом" з якої  діти дізналися багато цікавого про історію святкування Різдва, різдвяні традиції, головні страви святвечора, традиційні подарунки до Різдва у різних країнах світу. Відвідавши святковий захід діти захоплено ділилися здобутими враженнями,а по закінченні заходу переглянули тематичну книжкову полицю "Ой радуйся,земле!"  з якої взяли додому вподобані книжечки з новорічними віршиками, щедрівками, колядками.

Тож, запрошуємо і Вас скористатися безкоштовним Інтернетом в пошуці потрібної інформації,а ще у нас в наявності ще чимало книжкових новинок,які Вам обов’язково стануть у пригоді у розпалі зимових свят!!!
З нагоди Різдвяних свят бажаю здоров’я і радості, добра і затишку, Божої ласки і любові!
  Хай смачна кутя удастя,
хай в сімї панує щастя.
Щоб весела коляда
мир вам в хату принесла.
Щоб весело і багато
провели Різдвяне свято!

      
 Хай в році новім, при святому Різдві,
всі мрії сповняться - давні й нові.
Як тим Пастирям, хай вам Ангел щоднини
приносить додому приємні новини!
Царі, що ітимуть Ісуса вітати,
хай вступлять з дарами й до вашої хати!

 
Хай ангел торкнеться Вас ніжно крилом,
зігріє вам сердце Різдвяним теплом.
Хай радість, кохання наповнять ваш дім,
оселяться щастя та спокій у нім!
Христос ся рождає! Славімо його!