неділю, квітня 26, 2015

Відлуння Чорнобильських дзвонів у серці навіки звучить...


Як не дивно, люди іноді виступають ворогами природи, не задумуючись над тим, що в першу чергу виступають ворогами собі. І тоді трапляється біда. Найстрашніша трапилась у ніч з 25 на 26 квітня 1986 р. Вибух 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС призвів до викиду в оточуюче середовище величезної кількості радіації. Наслідки аварії жахливі – це сотні людських смертей, заражень та хвороб. Виведена з господарського обігу частина території України під назвою «зона відчуження» – це родючі землі, лісові масиви та водоймища. Для когось це можливо і «зона відчуження», а для нас це Батьківщина, це відірвана часточка України. Всі ці страшні події є свідченням того, до якої біди можуть призвести людська недбалість, безвідповідальність, байдужість.
Минуло вже багато років, а чорний день Чорнобильської трагедії продовжує хвилювати людей: i тих, кого він зачепив своїм недобрим крилом, i тих, хто пiзнiше народився далеко вiд покривдженої землi. Цей день завжди буде об'єднувати всіх одним спогадом, однією печаллю, однією надією. 
З нагоди 29-річниці Чорнобильської катастрофи наша бібліотека запропонувала своїм відвідувачам переглянути відео-урок «Чорнобиль… Трагедія… Пам’ять…».


  Всі бажаючі змогли віртуально повернутися в страшний квітень 1986 року, вшановуючи пам’ять про тих, хто ціною свого життя та здоров’я ліквідовував наслідки Чорнобильської катастрофи.
  Тож, з вдячністю в цей день схилімо голови перед мужністю і героїзмом героїв-ліквідаторів. Їх мужність, героїзм та самовідданість вражає та захоплює, стає прикладом наступним, врятованим поколінням.

Чорнобильський вітер по-душах мете,
Чорнобильський пил на роки опадає,
Годинник життя безупинно іде ...
Лиш пам’ять, лиш пам’ять усе пам’ятає...