неділю, січня 22, 2017

Соборна єдина моя Україна

2017 року Україна відзначає 26-річчя нинішньої державності. 24 серпня 1991 року прийнято Акт проголошення незалежності України, який українці схвалили на референдумі 1 грудня. Ця подія стала відправною точкою для відліку історії сучасної української державності.
Вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради, а вже за рік (22 січня 1919 року) на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – об’єднання Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) в одну державу.
Важливо говорити не тільки про 24 серпня 1991 року – акт, який став логічним завершенням боротьби українців за незалежність, а й про цілу низку визначальних для державотворення історичних подій ХХ століття.
Офіційно в Україні День Соборності відзначають з 1999 року.
Тож, з нагоди відзначення цієї важливої події, в бібліотеці відбулася патріотична бесіда «Соборна єдина моя Україна» для учнів 9-11 класів.
На заході школярі пригадали найважливіші події в історії нашої країни, її боротьбу за волю, незалежність, суверенітет і цілісність, що триває й досі. Крім того, кожен із присутніх взяв участь у тематичному діалозі, в якому висловлювалися різні погляди та думки, що стосувалися даної теми. 
У порівнянні подій давнини і сучасності діти переглядали літературу із підготовленої тематичної виставки, висували свої пропозиції щодо збереження соборності України та відновлення миру на сході країни. Адже, сьогодні бійці в зоні АТО відчайдушно боряться за це, як і їхні попередники майже 100 років тому. І коли ми маємо українські території, непідконтрольні українській владі, День Соборності – це привід нагадати, що Крим та Донеччина – це Україна.
Отже, тепер всі добре усвідомлюють, як важливо знати історію рідної країни, аналізувати і врахувати усі помилки минулого, всіляко підтримуючи  тих, хто продовжує боротьбу із ворогом за наші землі і волю народу.