четвер, вересня 27, 2018

Наш земляк Самійло Підгірський.

      Серед багатьох незаслужено забутих постатей в історії України виділяється постать Самійла Підгірського – визначного українського юриста, громадського й політичного діяча, члена двох скликань Української Центральної Ради та двох скликань Польського Сейму. Зрештою, С. Підгірський був щирим патріотом, який поклав життям заради своєї Батьківщини.
Цього ж року, на честь 130-річчя з дня народження Самійла Підгірського у Ковелі відкрили приватний музей, де можна детальніше дізнатися про життя цього визначного діяча.
Оскільки інформації про цю особистість не багато і, мало кому відомо, що Самійло Максимович був нашим односельчанином, тож ми у бібліотеці для своїх читачів підготували інформаційну виставку-перегяд «Самійло Підгірський – життя заради України».
А, ось для Інтернет-користувачів  цікавою та корисною буде коротка біографічна довідка про С. М. Підгірського.
Самійло Максимович Підгірський народився в селі Любитів Ковельського повіту у сім`ї заможного селянина. За Польщі жив у Ковелі. Підгірський стає активним діячем українського національного руху. Він один з найактивніших організаторів "Просвіти", "Рідної хати". Ще у 1917 році молодий Підгірський став редактором першої на Волині української газети "Громадянин". У 1917 році обраний членом Центральної Ради у Києві.
     Адвокат Самійло Підгірський був першою людиною в повіті. Він стає послом Волині до сейму (1923-1927 р.), очолює українську парламентську репрезентацію. У 40-і роки він організатор громадсько-політичного життя Волині. Активіст і визначний діяч української національної партії.
     Прихід у 1939 році комуністично-радянської влади змусив С. Підгірського піти на нелегальне становище, а згодом взагалі виїхати з міста. Після приходу німців Самійло Підгірський стає начальником Ковельського повіту. Місцева українська влада робила все, аби зберегти український дух, всякими діями спонукала, щоб не відправляти українців на каторжні роботи до Німеччини. У 1943 році за активні зв`язки з УПА німці розстріляли дружину Підгірського, а пізніше Нану, її дочку від першого шлюбу.
      Перед приходом радянських військ активісти тодішньої української влади знали, що залишатися в місті це смерть, але Самійло залишився. Як писала дочка М. Пирогова: "Самійло втратив голову й спізнився на поїзд, хоч вагонів до Варшави давалося достатньо. Його просто забили й замучили місцеві комуністи". Хоч є й інша версія смерті. 15 квітня 1944 Підгірський був арештований ковельським районним відділком НКВД у Волинській області, йому інкримінували порушення статей 54-1а, 54-2, 54-11 Кримінального Кодексу СРСР. За місяць 15 травня 1944 був перевезений до Києва до 1-ї в'язниці, де й помер 1945 року, хоча достеменно дата смерті невідома.
За детальнішою інформацією яка Вас зацікавила, просимо звертатися до нашої книгозбірні чи пишіть нам на е-mail: lubitov.bibl@gmail.com, будемо раді допомогти кожному. Приємного читання!