понеділок, березня 17, 2014

Тих славних днів не змовкне слава

     Мов весняні струмки збігають роки, квітнуть дерева, половіють жита, приходять у світ нові покоління. Але не старіє, не зникає пам’ять тих тривожних літ, які довелося пережити нашому народу в часи Другої Світової війни. Вона живе у спогадах бійця і в суворому монументі, як свідок грізних років і переможних боїв, пильно дивиться на нас із сторінок книг історії, її мужню і величну надійно оберігає народ передаючи, як святиню у спадщину поколінь.
    17 березня 2014 року жителі села Любитів відзначили поважну дату – 70 - річчя визволення нашого села від німецько-фашистських загарбників. Болем, смертю та скаліченими долями відізвалася у душах любитівців Велика Вітчизняна Війна, та волелюбний народ не скорився, а всі як один піднялися на боротьбу з ненависним ворогом.
Війна далека, але пам'ять близько:
На кожнім кроці, в кожнім із сердець.
І голови схиляєм низько – низько,
Бо ж у землі сини, чи матір, чи отець…

  Ця страшна війна забрала чимало життів, але разом з тим породила безліч героїв та безстрашних захисників нашої країни. Чимало хоробрих односельчан не повернулись живими в рідні домівки після запеклих боїв, але їхні імена навіки залишаться вкарбовані в гранітні плити Обеліска Слави, а також у пам’яті людей.  Вічна слава всім, хто поліг смертю хоробрих на фронті, у партизанських загонах та підпіллі, пішов із життя від ран, хвороб, голоду.
Життя торжествує в новім поколінні,
Та болі минулі – довіку нетлінні!
З граніту волає грізно і люто:
«Ніхто не забутий, ніщо не забуто!»
Та на щастя, нині ще залишились живі свідки та учасники тих страшних подій, які прагнуть нашої підтримки та турботи. Піклуватися та пам’ятати про наших ветеранів, якім довелося зазнати лихоліть війни та пережити труднощі післявоєнного періоду, це найменше, що ми можемо зробити. Бо саме вони зуміли достойно пройти всі випробування долі та заслужити повагу людей.
   З метою вшанування пам’яті про героїчний подвиг наших односельців у боротьбі за свободу Батьківщини був проведений так званий вечір-зустріч "Тих славних днів не змовкне слава". Працівники Будинку культури та бібліотеки разом із сільським головою завітали у домівки наших ветеранів. Віктор Іванович щиросердечно привітав наших героїв із цією важливою подією, нагадав про важливість їхнього безцінного вчинку, подарувавши пам’ятні листівки та духмяні квіти. В свою чергу, ветерани дякували за такий приємний візит, який закінчувався ще й зворушливими музичними вітання та побажання. 
    Спливають роки і десятиріччя, проте ми завжди з глибокою шаною пам’ятатимемо про мужність та героїзм славних воїнів-переможців у найбільшій і найжахливішій в історії людства війні. 
 Доземний уклін Вам, творцям Великої Перемоги, за рідну Україну, за хоробрість Вашу, за рани Ваші, за віру Вашу – всім, хто боровся з ворогом на фронтах Великої Вітчизняної, на окупованій території, хто працював в тилу. Для кожного з нас, шановні ветерани, Ви є взірцем подвигу, мужності, любові в ім’я життя на землі. 
В цей день урочистий, в прекрасний цей час,
Прийміть поздоровлення щирі від нас:
Хай доля щедро зачарує світ,
Здоров’ям, щастям, миром і натхненням,
І щоб жили Ви, ще багато літ
Під Божим благословенням.
*****
Нехай роки щасливого життя
Пливуть і далі тихою рікою.
Хай Мати Божа Вас Охороняє
А Ісус Христос здоров’я посилає
На благії і многії літа.