неділю, червня 07, 2020

Свята Трійця єднає, надихає, береже...


Трійця, Зелена неділя, П'ятидесятниця, зішестя Святого Духа – як тільки не називають Зелене свято. Трійця за християнським віруванням символізує триєдність: Бога Отця Творця Неба і Землі, Бога Сина і Святого Духа. А ще це початок літа, розквіт і буяння природи,  народження Християнської церкви та благодать Святого Духа, який у ці дні зійшов на землю. Як пишеться у святих книгах, з небес на апостолів – простих 12 рибалок, учнів Христа, які разом з Матір’ю Божою були у світлиці будинку на Сіонській горі,  зійшли вогненні язики Святого Духа, і апостоли заговорили різними мовами, щоб навчати інші народи і проповідувати християнство.
Відома здавна традиція, в суботу, напередодні свята, люди прикрашати свої будинки зеленим гіллям кленів, берізок, липи, різними травами й квітами. У цей день дівчата йшли в поле за квітами для вінків, бо за повір’ям, на Трійцю, втілившись у зелень, в домівки приходять предки, благословляючи своїх нащадків миром і любов’ю. Деякі з цих звичаїв є актуальними до сьогодні.
Також, це величне свято, віруючим людям належить відзначати в церкві, освятивши букет свіжої зелені  м’ятою, чебрецем, любистком, мелісою, матіолою, а ще щирими молитвами до Бога.
Все вищезгадане – це лише частка інформації про традиції, звичаї, обряди, рослини, що можна знайти на сторінках нашої тематичної виставки-композиції «Свята Трійця єднає, надихає, береже», яку приурочено до Зеленого свята.
Щиросердечно вітаємо всіх зі святом, бажаємо міцного здоров’я, щедрого врожаю, весело та з користю провести ці святкові дні!!!