неділю, вересня 02, 2018

У Польщі відсвяткували традиційні дожинки


    У перші дні осені, традиційно у Польщі відзначають свято дожинки (обжинки), яке давно вже стало всенародним святом урожаю.
Тож, 2 вересня на запрошення польських партнерів з гміни Пухачув Люблінського воєводства прибули делегації з Білорусії та України.
Вже кілька років поспіль у культурно-масових гуляннях Польщі бере участь й наша Любитівська сільська рада, яка теж при нагоді радо зустрічає гостей на рідній землі.
Спочатку нас гостинно зустрів власник місцевого агротуристичного господарства маєтку "Rutka", який надав нам кімнати для відпочинку після тривалої дороги, а під час сніданку почастував смачною продукцією власного виробництва. 
Даний маєток нас вразив не тільки внутрішньою красою, привітним персоналом і смачними стравами, а ще й чудовою природою навколо: тут і пишна зелень, і ароматні квіти, і безліч свійських тварин. 
Також, тут можна побачити давні знаряддя праці, якими обробляли колись землю.
А ось святкування розпочалося із урочистої ходи всіх учасників дійства і презентації обжинкових вінків, які представляє кожна гміна. Ці чарівні композиції з колосся пшениці, жита, гречки, маку, овочів, фруктів та квітів – витвори рук учасниць так званих гуртків сільських господинь. 
Дані роботи вражали своєю красою, майстерністю виконання, милували око всім присутнім. Відповідно, був організований щорічний конкурс на кращий обжинковий вінок.
Приємним несподіванкою для нас став подарунок у вигляді стрічкової квітки та колосків біло-червоного кольору, які чіпляли дівчата усім запрошеним гостям.

Зі святкової сцени лунали численні молитви польських ксьондзів, які під музичний супровід духового оркестру, мелодії електронного органу, разом із місцевим населенням дякували Богу за хорошу погоду, за те, що беріг землі від негоди і допоміг зібрати щедрий урожай.
Із вітальними словами до громади звернулися представники влади гміни Пухачув.
За добрим звичаєм після урочистостей, кожен хто прибув на свято із запашним короваєм чи хлібом, пригощали один одного.
Далі розпочалася цікава та насичена концертна програма під час якої свою майстерність продемонстрували не лише господарі дійства, а й 33 учасники Центру культури та дозвілля Білозірськоі ОTГ, що подарували свої музично-танцювальні номери всім присутнім.
На усій площі святкування організували цікаві виставки вирощеної продукції, речей старовини та інших речей рукоділля.
Ввечері на всіх гостей чекав пишний бенкет із музичним супроводом духового оркестру у вищезгаданому маєтку, а згодом розважальна програма продовжилась на святковій дискотеці.
Ми щиро вдячні очільникам влади гміни Пухачув за гостинний і теплий прийом, привітність і доброту. Хочемо щиро побажати нашим дружнім сусідам, щоб в них і надалі колосилися щедрими врожаями засіяні ниви, успіхів в усіх справах та починаннях.