неділю, березня 03, 2024

Увага! Нові книги!

Шановні читачі, до нашої бібліотеки надійшли нові книги різної тематики. Більш детальніше про дані книги можна почитати нижче в цій публікації.

Тож, читайте, обирайте та швидше приходьте до нашої бібліотеки за книжковими новинками!

 Гресь В. Дзвонять дзвони. Притчі про Кармалюка / Віктор Гресь, Валерій Шевчук. – К.: ФОП «Ротарчук Іван Сергійович», 2023. – 112 с.

   В основі твору – історичні події, повстанський рух на Поділлі у першій половині XIX ст. під проводом Устима Кармалюка. Ця книга про ненависть і помсту, страждання і надію, про незламний дух українського народу та любов до Батьківщини. Жанр притчі глибоко символічний, що дозволяє авторам твору донести до читача свої думки та сподівання, своє бачення подаль­шої долі людства і рідної України. Запропонований твір руйнує звичний погляд на відомі історичні події. Складний та багатогран­ний, образ народного ватажка Устима Кармалюка віддзеркалює один із етапів історичного шляху України за звільнення.

Коляда І. А., Реєнт О. П. Блаженніший Любомир Гузар «Мудрець сердець нашої нації». – Київ: Парлам. вид-во, 2023. – 440 с. – іл. 

   У книжці вперше у науково-популярному стилі з використанням широкого кола джерел та літератури, ідеться в дописі, автори висвітлили етапи життя й церковної та громадської діяльності митрополита УГКЦ Блаженнішого Любомира, зокрема дитячі та шкільні роки у період з 1939 року (включення Західної України до складу УРСР, роки нацистської окупації західноукраїнських земель) до перебування в австрійському таборі «Ді-Пі» (1944-1948); роки навчання й еміграції у США (1949-1958); перебування в Італії (1969-1993); роки діяльності в Україні (1993-2017) і як очільника УГКЦ, і як кардинала-емерита. Авторами окремо звернуто увагу на вплив родини, особистостей митрополита Андрея Шептицького та патріарха УГКЦ Йосипа Сліпого на формування особистості Любомира Гузара, психологічний та особистісний портрет Блаженнішого Любомира. Біографія Блаженнішого Любомира подається в контексті суспільно-політичних процесів та подій в Україні та світі упродовж XX століття, розкрито їх вплив та значення у житті особистості кардинала Любомира Гузара.

Лис В. Максим Гонтар: роман / Володимир Лис. – Харків: Орбіта, 2023. – 416 с.

   У новому романі Володимира Лиса вкотре переплітаються історичне минуле й сучасність, індивідуальні людські долі представників різних поколінь і суспільно значущі процеси, вічні цінності та новітні технології. Головний герой – молодий інтелектуал-нонконформіст, історик, науковець і публіцист, справжній патріот, який не лише на словах відстоює свої принципи, а й власними вчинками доводить вірність прадавнім героїчним традиціям свого народу. Відносини батьків і дітей, пошук свого місця в житті, розділене та нерозділене кохання, щира дружба й підступна зрада, пам’ять і забуття – ось далеко не повний перелік проблем і ситуацій, розв’язання яких розгортається на сторінках роману. Складні перипетії міжособистісних стосунків, роздуми, почуття й переживання персонажів твору, наших сучасників, проходять випробування часом і суворою реальністю подій в Україні ХХІ століття, коли їм ­урешті-решт самим доводиться творити історію та ставати її часткою...

Міфи і таємниці останнього гетьмана України: з нагоди 150-річчя Павла Скоропадського / упорядкував М. В. Томенка. – Київ: Креативна агенція «Артіль», 2023. – 384 с.: іл.

    Науково-популярне видання, присвячене життю і діяльності останнього Гетьмана всієї України Павлу Петровичу Скоропадському та огляду головних історичних здобутків і уроків доби Української Держави (29 квітня - 14 грудня 1918 рр.). В книзі також вміщено фрагменти спогадів, статей та інтервʼю самого Павла Скоропадського та його доньок Єлизавети й Олени. Видання має на меті допомогти широкому загалові читачів відкрити для себе багато таємниць і спростувати чимало міфів про добу Української Держави на чолі з останнім Гетьманом України Павлом Скоропадським.

Пузік В. Три медалі в шухляді/ Валерій Пузік. – Х.: АССА, 2023. – 192 с.:іл.

   Валерій Пузік – український письменник, художник, режисер і журналіст. У січні 2015 пішов добровольцем на фронт. Нині перебуває в лавах Збройних сил України. Це збірка вибраних віршів останніх дев’яти років. Про війну, любов та смерть. Про час, що завмирав, зупинявся та не зупинився. Про ПТСР, страх, повернення додому й повернення на війну. Знову. У чергове коло. Це розмова з Богом, із землею, з небом. Це фіксація емоцій та станів. «Три медалі в шухляді» – це те, що не одягнеш на парад перемоги. Це те, що хочеш сховати. А, можливо, й забути. У виданні вміщені й нові тексти, що були написані на Херсонщині 2023 року.

Яцків А. Вітер свободи: поезія. Луцьк-Ковель: Надстир’я, 2023. – 140 с.

   Збірка «Вітер свободи» – третя книга о. Анатолія Яцківа. Через усі його твори червоною ниткою проходить тема любові до Бога, віри у Його всемогутню силу, надії на спасіння людства милосердним Господом, служінню якому присвятив свою долю автор. Одночасно виразно відчувається заклик до людей, в тому числі і представників духовенства, мужньо протистояти дияволу в його намаганні знищити світ: і в розв'язанні путінською росією широкомасштабної агресії проти вільнолюбивої й демократичної України, і в запроданстві деяких ієрархів церкви кремлівським вождям, освяченні ними братовбивчої війни, і у забутті значної частини нашого суспільства Господніх заповідей. Багато творів о. Анатолія Яцківа присвячено пам'яті мужніх Героїв, які віддали і віддають свої молоді життя за рідну землю, свій народ, за перемогу над ворогом. Особливо співчутливі мотиви – до рідних загиблих: батьків, матерів, дружин, чоловіків, дітей. Значна частина поезій присвячена землякам-волинянам, прихожанам храмів, в яких служить о. Анатолій Яцків, добрим і «пога­ним» людям, з якими доводиться мати справу. Є твори з нотками гумору, сатири, іронії і сарказму. Для широкого загалу шанувальників поетичного слова.