неділю, березня 10, 2013

Невмируще Тарасове слово


       В історії кожного народу є імена, які становлять його славу, велич і національну гордість. Саме таким і є для України ім'я безсмертного Кобзаря –Тараса Григоровича Шевченка.
Тарас Шевченко – символ віри й справедливості, правди і безстрашності, великої любові до рідного краю, а ще це палкий захисник  українського народу, борець за його волю та незалежність.
«Шевченко це голос душі українського народу,
його крик, сльози, стогін і разом з тим по­клик гніву»
                                                                               Б. Нушич.
 Шевченкові належить виняткова роль у згуртуванні сил української нації, у розвитку й формуванні свідомості українського народу, з його творчістю пов’язане становлення нашої літературної мови.
Вся творчість великого Кобзаря зігріта гарячою любов’ю до Батьківщини, пройнята священною ненавистю до ворогів і гнобителів народу. Його думи, його пісні, його полум’яний гнів, його боротьба за світлу долю трудового люду стали думами, піснями нашого народу, гнівом і боротьбою мільйонів. Ось як влучно про Т. Шевченка сказав Максим Рильський:
«Народ знає Тараса, любить Тараса, співає його пісні, пересилає їх з уст в уста оповіді про нього, як про живого сучасника і учасника на­шої дійсності».
Минуло 199 років від дня народження  Т.Г. Шевченка – славного сина українського народу, але й сьогодні його слово живе серед нас. Навіть у наш час полум'яне слово Шевченка нам дуже потрібне. Необхідна його внутрішня сила, правдивість, ідеали добра, рівності, краса і мелодійність його поезій, його велике прагнення свободи, любов до свого народу, до своєї Батьківщини, мрії про майбутнє.

"Він був сином мужика - 
і став володарем в царстві Духа...
Він був кріпаком - 
і став велетнем у царстві людської культури".
                                                          І. Франко.
 Тож, напередодні 199-ої річниці від дня народження видатного поета бібліотека підготувала книжково-ілюстративну виставку літератури: «Невмируще Тарасове слово». 
      У книжковій виставці відображено видання поетичних, прозових і мистецьких творів Т.Г.Шевченка, а також зібрання  Шевченкіани
На виставці була представлена, не менш легендарна за самого автора, книга «Кобзар», в якій поет висловив  насамперед самого себе, свою особистість. Тут його щира й беззахисна у своїй відкритості душа. Тут притаманна тільки йому мова, вистраждані думки, пережиті кривди, тут картини саме його, Тарасового, дитинства. Книга від початку і до кінця перейнята вогнем найсильнішого поетового почуття:
Я так її, я так люблю
Мою Україну убогу,
Що проклену святого бога, 
За неї душу погублю!
Поезії, що входять до неї, складались на тернистих дорогах поетового життя, писались то в мандрах, то в казематах, під самотнім сонцем вигнання. Хоча більшість поезій написані поза межами рідного краю, наскрізь струменить у них світлий образ Дніпра і синя далечінь українських степів.Та найголовніше покликання «Кобзаря» не дати своєму народові заснути духовно, поет закликає пам’ятати свою історію, боротися із несправедливістю до кінця.
То що ж це за книга "Кобзар"?
     У ньому зупинено час
     Безцінний минулого дар
     Що житиме вічно для нас!
Геніальність великого Тараса осяяла долю й багатьох українських письменників, своєрідно віддзеркалившись і надихнувши  їх у житті та літературно-мистецькій діяльності. Скільки всього вже сказано й написано про Шевченка найвідомішими поетами та письменниками світу, що свідчить про глибоку повагу і значимість до цієї особи. Його слава й шана подолає усі часові перепони й житиме вічно у піснях, віршах, творах,  висловах про Т.Шевченка.
«Тарас Шевченко!
 Досить було однієї людини,
щоб  урятувати цілу націю»
                              Остап Вишня.
Складено чимало й народних прислів’їв та приказок: «Шевченкові твори сяють, мов ясні зорі»,«Хто Шевченка прочитав, той багатший серцем став».
Тож, ми сподіваємось, що палке слово Великого Сина України не залишить байдужим нікого, а буде жити в душах і серцях майбутніх поколінь.
«Твори Шевченка переживуть віки
і вічно будитимуть у серцях людей
благородні, великі почуття»
                             К.Станіславський.
Ми впевнені, що звернувшись до нашої книжкової виставки, кожна книга віднайде свого читача, відкриє щось нове, цікаве й особисто близьке для кожного у творчості Т.Г.Шевченка.
Збулись твої слова пророчі,
І час оновлення настав,
І темні просвітились очі
Вчорашній раб всесильним став.
Пророче наш,
Ми віримо, що прийде день —
І трони упадуть останні,
Під звуки громових пісень!
                             М. Рильський