понеділок, березня 26, 2012

Тиждень дитячого читання


Із книгою і словом поріднися,
Хай буде книга – твій насущний хліб.
Тож зачерпни із неї і напийся, 
Снаги, що в серці залишає слід.
    Щороку в березні під час весняних канікул у бібліотеках України для дітей проходить Всеукраїнський тиждень дитячого читання. Початок цій чудовій традиції було покладено майже 70 років тому. За ініціативою видавництва дитячої книги «Дитвидав» у Москві та Ленінграді було вперше проведено Тиждень дитячої книги. У незалежній Україні Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги було засновано 22 лютого 1993 року.
  Цей захід було створено з метою заохочення  дітей до читання та книг, в час коли інтенсивний та швидкий розвиток інформаційних технологій, комп’ютеризації, Інтернету набувають все більшої популярності. Та ніщо не може замінити спілкування дитини зі справжньою книгою.
    Перед книгою віками схиляло в шанобі голову людство,вважало її своєю святинею.«Читання – ось найкраще навчання» - стверджує народна мудрість. Не погодитися з цими словами не можна. В цьому переконуєшся щоразу,коли мова заходить про роль книги в житті людини.Адже,книга вселяє в нас любов до рідної України, повагу до інших народів, інтерес до їхньої культури, виховує почуття патріотизму. Вона навчає рідної мови, розкриває красу поетичного слова. Книга вчить нас бути чесними і працьовитими. Все життя книга допомагає нам вчитись, працювати, жити. Книга наш помічник,а для тих,хто вміє дружити з нею,- вірний друг.         
    Особливо вона необхідна дитині у ранньому віці, з якої формується майбутня особистість,бо книга і читання – це великі вчителі і вихователі людських душ. Потрібно обов’язково прищеплювати любов дитини до книги як джерела знань, до усної народної творчості,бо вона допомагає виховувати доброту, чуйність, розвивати  спостережливість, логічне мислення, почуття гумору. Нерідко книга,прочитана ще в дитинстві,залишається в пам’яті на все життя.
    Читання книг – це велика духовна цінність, відпочинок та насолода для душі. Людина, яка вміє і любить читати – щаслива людина. Навколо неї завжди багато розумних, добрих і вірних друзів.
    Вже традиційно у березні у нашій бібліотеці Тиждень дитячого читання розпочався  святом книги  «Книга – мудрий старий друг,книга знає все навкруг», що проходить  під гаслом «Сузір’я вічного й святого – дитяча книга на землі».


    На свято завітали школярі, які підготували розповідь про славні традиції проведення Тижня,а також прочитали цікаві факти,вірші, та вислови про книгу. Не менш цікавою, кумедною та захоплюючою була гра, коли діти відгадували казку за ключовими  предметами,що нагадували її назву (Напр. рукавиця – «Рукавичка», пучок соломи – «Солом'яний бичок» і т.д.).Також, діти мали нагоду проявити свої знання зігравши у «Казкове ерудит-лото».
   Весело й грайливо закінчилося свято, але не закінчується зустріч з книгою. Протягом всього Тижня у нашій бібліотеці  будуть  проведені цікаві заходи  для дітей такі як: бліц-турнір «Все про бібліотеку і книгу», бібліотечний  «термінал», літературна вікторина «Мандри сторінками книг», день інформації «В гості до дитячих газет і журналів», огляд книг серії «Дитяча енциклопедія»  -  «Я пізнаю світ», "Книжечка новенька - дітям до серденька".
   Тож, запрошуємо усіх охочих  до бібліотеки, з нами буде весело, пізнавально і цікаво. Читайте, хай не буде жодного дня, коли б Ви не прочитали хоч однієї сторінки з нової книги. Пам’ятайте, слова з „ Повісті минулих літ ”, що книги – плоди мудрості, джерело мудрості, світло мудрості. Вчіться у героїв книжок любити нашу землю, її мову, мистецтво. Мандруйте рідною країною, пізнавайте себе і людей, знайомтеся з подіями, які відбулися у давнину, заглядайте у майбутнє.Чекаємо Ваших вражень, адже, зустріч з книгою завжди цікава, захоплююча і неповторна!

Як до живих джерел глибоких,
Ми припадаємо до книг...
Нас поведуть вони у мрію,
Щоб розпізнати суть буття.
Прийдешні нам шляхи відкриють
І стануть школою життя.