четвер, червня 04, 2015

Імідж сучасного бібліотекаря – професіонала


Бібліотеки – одне з великих надбань цивілізації. Без них неможливо уявити розвиток науки, освіти, культури, життя громадян будь-якої країни. Та під впливом потреб суспільства постійно змінюється роль, функції бібліотек та погляд на професію бібліотечного працівника.
Який же він, сьогоднішній бібліотекар? Це фахівець, який постійно має прагнути до нового, до творчості, вдосконалювати свою діяльність впроваджуючи нові цікаві форми роботи, які не лише збільшуватимуть кількість відвідувачів бібліотеки, а й задовольнятимуть їх вимоги. Бути фахівцем своєї справи – означає робити внесок у поліпшення іміджу, підвищення статусу та репутації професії.
«Імідж сучасного бібліотекаря – професіонала» за такою темою 4 червня відбувся семінар працівників Ковельської ЦБС на базі бібліотеки-філії с. Любитів.
Розпочався семінар із цікавої екскурсії до завжди гостинно відкритих дверей світлого та затишного сучасного приміщення бібліотеки, яку провела бібліотекар Дрозд Ірина поділившись досвідом роботи. 
    
Продовжила розповідь про тісну співпрацю влади, громади та бібліотеки працівник Любитівської сільської ради Охрин Л.Р.
 Далі присутні прослухали виступи директора ЦБС Божик Г.М. “Модель сіслької сучасної бібліотеки“ та начальника відділу культури РДА Матяшук Т.І. “Сучасні тенденції державної бібліотечної політики”. Наприкінці своїх повідомлень вони бажали всім плідної праці, творчого натхнення, нових яскравих звершень.
 
Бібліотекарям були надані консультації на такі теми: «Культура сучасного бібліотекаря» (Савенюк О.С. – пров. методист Ковельської ЦРБ), «Бібліотека та люди похилого віку» (Цюра С.К. – бібліотекар відділу обслуговування  ЦРБ), «Робота з дошкільнятами- виховання майбутніх читачів» (Шевчук Т.І..  – бібліотекар районної бібліотеки для дітей), а також, було проведено засідання на тему:
 “Кодекс професійної етики та його вплив на імідж”.
В свою чергу бібліотекарі сіл Мощена та Скулин поділились власним досвідом роботи своїх книгозбірень “Один цікавий день з життя бібліотеки”.
Під час семінару учасникам був представлений показовий масовий захід  година дизайну “Милують око квітники” (засідання клубу “Квітникар), який організували та провели працівнки бібліотеки села Любитів
Дане засідання розпочалось із вступного слова бібліотекаря, яка розповіла про чарівливу силу квітів і їх особливе місце у житті кожної людини.
    Ще ближче знайомитись зі світом цих прекрасних та тендітних рослин слухачам допомогли цікаві легенди, які повідала В’юн Наталя та поезія «Квіти» у виконанні Шайнюка Вадима.
Далі мова йшла про особливості створення квітників у себе на подвір’ї та підборі ландшафтного дизайну на якому знається Шмідт І. Р. ЇЇ рекомендації були досить простими та зрозумілими, а відео із відповідно підібраними фото-картинками, давало змогу без проблем відтворити щось подібне у себе вдома.
А ще, власним досвідом створення квітучого затишного саду свої руками, поділилась любителька рослин, досвідчена квітникарка нашого села Мартинюк Н.І.


Всі ці розповіді чудово доповнювали музичні композиції: «Біла лілія» у виконанні Поліщука С. Ю, а також, «Ромашки-сестрички» та «Квітка сповнена бажань» у виконанні юних талантів: Шевчук Дарини, Мілянчук Олени, Матвіюк Ельвіри.
По завершенні заходу усім присутнім була продемонстрована відео-презентація «Квітники нашого села», яка викликала позитивні емоції у глядачів.
На останок, користуючись нагодою хочемо подякувати всім учасникам, хто допоміг у підготовці та проведенні заходу.