вівторок, серпня 23, 2022

Незалежна, єдина рідна ненька Україна!

Історія формування української держави має тисячолітню традицію.  Її початком є існування княжої держави, державного об’єднання полян Русі, згодом об’єднання Руської держави з центром у Києві. З її розпадом традиції державності перейшли до Галицько-Волинського князівства. Далі було Литовсько-Руське велике князівство, у складі якого Київська і Волинська землі користувалися значною автономією.

Вперше в ХХ столітті незалежність України була проголошена 22 січня 1918 року текстом IV Універсалу. Ця держава проіснувала три роки. Вже тоді Україна мала всі ознаки держави: герб, територію, військо, грошову систему, дипломатичні відносини з іншими державами.

Багатовіковий духовний геноцид, голодоморирепресії та війни не знищили в українського народу прагнення до незалежності. Борці за незалежність України відстоювали ідею державності у різні історичні епохи. На полях боїв, у турецькій та польській неволі, в російських та гітлерівських таборах гартувалася воля та міць українського народу. У цій боротьбі народилася єдина нація.

І навіть зараз, рік за роком відважні українські воїни демонструють світу, що Україна відбулася як держава, яка здатна утверджувати демократичні цінності, відстоювати свободу та гідність, захищати свій суверенітет і територіальну цілісність.

Тож, у нашій бібліотеці до Дня незалежності України створено тематичну виставку «Незалежна, єдина рідна ненька Україна»На сторінках представленої літератури можна дізнатися про історію України від найдавніших часів до сьогодення, а також, про героїв усіх часів, які здобували незалежність для свого українського народу.

Приємного перегляду та читання! Слава Україні! Героям Слава!