неділю, жовтня 14, 2012

70-річчя УПА: "За Україну, за її волю".

    Століттями наш народ змушений був братися за зброю, аби захистити свою землю від чужоземних загарбників. Ця, Богом дана, прекрасна і неповторна земля, що зветься Україною, постійно ставала ласим шматком для завойовників, тож, кожному поколінню українців доводилося боротися за свою свободу, соборність та незалежність. Той незборимий дух витав у нашому краї і впродовж усього минулого століття. Останніми, хто із зброєю в руках боронив рідний край були вояки Української Повстанської Армії.

За свій народ, за незалежність,
За неба і ланів безмежність, 
За Прапор наш блакитно-жовтий!
УПА – стояла непохитно!

14 жовтня – це особливий день для всіх українців, бо цього дня ми святкуємо три визначні події: день Українського козацтва, свято Покрови й день офіційного створення Української Повстанської Армії.
Українська Повстанська Армія, яка постала в період II світової війни на землях Західної України, як збройна сила проти гітлерівської та більшовицької окупації батьківських земель,обрала собі свято Покрови за День зброї, віддавшись під опіку святої Богородиці.
     Минуло багато років від того часу, протягом  якого у 1942 року  дрібні загони членів ОУН, які діяли на Волині і Поліссі об'єдналися під спільним керівництвом  і створили  Повстанську Армію. Восени 1942 року тут постала легендарна “Січ” і поліські терени Волині  почали називати колискою УПА.
Пізніше УПА поширила своє функціонування на всю Україну.
Проводився набір молодих людей у танкові, авіаційні частини, старшинські і підстаршинські школи. На курсах вивчалися основи ведення партизанської війни, тактика, наука про зброю, санітарна служба, маскування, протитанкова оборона, історія визвольного руху в Україні, основи служби безпеки. Усі ці та інші факти свідчать, що Українська Повстанська Армія була добре налагодженою військовою організацією.
Тому відважний воїнський загін
Винищував всіх ворогів усюди,
Щоб Україна встала вже з колін,
Щоб краще в ній жили звичайні люди.
  Однією з найяскравіших знакових постатей в нескінченному ряді подвижників українського національно-визвольного руху є Степан Бандера – провідник ОУН, автор багатьох праць із питань політики та ідеології, організатор і символ героїчної боротьби українців за державність і свободу.  

                                          І Україна приняла
Його, як лицаря свободи,
Щоб знищити комуну зла
й здобути волю для народу.
    Також, історія Української Повстанської Армії нерозривно, пов’язана з іменами людей, що присвятили та віддали життя заради порятунку українського народу від окупантів, таких як: Романа Шухевича, Василь Івахів, Дмитро Клячківський, Василь Кук, Клим Савур, Ярослав Стецько, Євген Коновалець та інші.
Вони зробили армію свою
В лісах Карпат, Галиччіні, Волині
І воювали в рідному краю
Та славу здобували Україні.
Провідники хоробрі в них були:
Шухевич, Коновалець та Бандера.
Своє життя країні віддали,
Щоби свободи в ній настала єра!...
  До 70-ої річниці заснування УПА наша бібліотека підготувала  для своїх користувачів тематичну виставку літератури  під назвою "За Україну, за її волю". Ця література познайомить читача з історію свого народу та його героями, що віддали своє життя заради нашої вільної, самостійної , суверенної держави України, заради нашого майбутнього. Бо людина, яка не знає свого минулого, не буде мати й майбутнього.
******
І гартувалися серця,
У таборах множились лави,
За край свій бились до кінця
Із кличем: "Україні слава"
   Також, бажаючі поглибити свої знання та збільшити обсяг наданої інформації зможуть скористатися безкоштовним Інтернетом. З допомогою інтернету можливо буде не тільки більш детально почитати про зацікавлений матеріал, а й переглянути зображення учасників, що входили в УПА, дізнатись про їх життя, побут, переможні бої, що супроводжувались піснями, символіку та її значення. 
  УПА героїчно і жертовно боролася за створення на українській землі самостійної та соборної Української Держави і таки здійснила свою мрію. Тепер, вже незалежна Україна знову має армію, яка присягається їй на вірність, клянеться її захищати. 
     Ми низько схиляємо голови перед священним подвигом Української Повстанської Армії, перед найкращими синами й доньками української нації, які вступили до лав борців проти чужоземного поневолення. І скільки б не минуло років, не зітруть у народній пам’яті світлі імена тих, хто віддав своє життя за незалежність нашої Вітчизни.
Ми згадуєм їх подвиг кожен час,
Вони зробили героїчне діло,
Щоб Україна зараз була в нас,
Щоб вільной стала й завжди раділа!
 

Горіть і боріться, любіть Батьківщину,
Огні свого серця єднайте в бою.
І вам не узнати ніколи загину, -
Безсмертний, хто любить Вітчизну свою.

    Тож, давайте збережемо і примножимо славу героїв УПА. Нехай же і для нас, теперішніх захисників України, будуть святими слова українських повстанців:
Батьківщині будь вірним до загину,
Нам Україна вище понад усе.