пʼятницю, липня 06, 2018

Чудодійна сила рослин


 
З давніх-давен відомо, що польові квіти й трави мають особливу цілющу силу. Деякі люди впевнені у їх магічних властивостях, інші ж, – використовують в лікувальних цілях. Головне тут питання: хто і у що вірить більше.


       Звісно, існують різні думки, теорії, припущення і твердження з якими можна довго сперечатися по даній темі, але є певні рекомендації, які навчають: коли краще збирати рослини, щоб вони приносили тільки користь.
Віруючі християни знають, що польові рослини мають найкращі властивості на Зелені свята (Трійцю) чи на Різдво Івана Хрестителя (Іоана Предтечі), особливо коли свіжі трави збиралися у запашні букети, сплітались у віночки для освячення водою у храмах, вважалось, що їх властивості лише підсилювались. Саме таких звичаїв щорічно дотримується парафія храму Святої Покрови УПЦ КП с. Любитів на чолі з протоієреєм Іваном Оринчаком.
Думки людей, які надають перевагу фактам, погоджуються з цим, але пояснюють все простіше: у дні літнього сонцестояння рослини максимально наповнювалися сонячною енергією і досягають свого повного цвітіння та розвитку, тому у цей час є найкориснішими.
6 липня, напередодні релігійного свята Івана Хрестителя та народного Івана Купала, цікавим та пізнавальним заходом для юних користувачів бібліотеки стала участь в еко-мандрівці «Чудодійна сила рослин».
Захід проводився з метою розширити і збагатити знання дітей про свята, присвячені матінці-природі, про польові квіти і трави, навчити розпізнавати ту чи іншу рослину, виховувати дбайливе ставлення до всього живого.
Під час подорожі учасники робили такі зупинки: 
 1-ша зупинка: вікторина «Трави: як їх збирати», говорить сама за себе. Діти навчались коли, як і де збирати потрібні рослини, робили з них букети.
2-га зупинка:пізнавальна гра «Таємниці країни зеленого поля та лісу», під час якої всі присутні умовно були розділені на дві команди. Одні учасники гри розповідали про рослину, інші ж, за описом мали відгадати їх та відшукати серед безлічі інших трав пишної зелені. 
Після правильних відповідей, хлопці дарували квіти дівчатам.
3-тя зупинка:квітковий вернісаж-конкурс «Вінок любові ми несем тобі». Діти сплітали вінок, кращий з яких, став окрасою тематично-бібліотечної виставки.
4-та зупинка: інформаційна хвилинка «Пізнавай, люби, бережи безмежний світ природи», на якій наша читачка Дорош Надія підготувала розповідь про символіку українського віночка та багатьох традиційних для нього рослин, їх лікувальні властивості та правила збору. Також, Надійка пояснила звичаї тематичних релігійних і народних свят, й особливості, які допомагають їх відрізняти. 
Гадаємо, всі ці отримані знання, які проходили у веселій ігровій формі, стануть в пригоді нашому юному поколінню у майбутньому.