четвер, серпня 29, 2019

День пам'яті захисників України


Cьогодні, 29 серпня Україна вперше офіційно вшановує пам’ять загиблих українських військових у російсько-українській війні. Це - День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.
День встановлений «На підтримку ініціатив громадськості та з метою гідного вшанування пам'яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їх героїзму, зміцнення патріотичного духу у суспільстві...» відповідно указу Президента від 23 серпня 2019 року
На сході України, за даними Міноборони, загинуло наших бійців найбільше, ніж будь-коли.
Саме на ці серпневі дні 2014 року припав пік Іловайської трагедії, коли в результаті протистояння російським військам, українські збройні підрозділи потрапили у вороже оточення.
Впродовж цих років тривають дискусії та ведеться слідство щодо цієї трагедії. Дані про втрати різняться й по сьогодні. Так, за офіційними даними, під час Іловайської операції і подальшого розстрілу в так званому «зеленому коридорі» 366 українських воїнів загинуло, 429 - отримали поранення різного ступеню тяжкості, 128 потрапили в полон, 158 вважаються зниклими безвісти.
В нашій бібліотеці постійно діє тематична виставка-куточок «Не забудем героїв своїх».
Також сьогодні, було підготовлено викладку нових тематичних матеріалів та книг. Ну, і звичайно, на знак скорботи, пам’яті та шани про наших героїв, запалено лампадку. Вічна пам’ять…