суботу, січня 05, 2013

Різдвяна подорож світом

«Ой, радуйся, земле, 
Син Божий народився!» 
       6 січня Україна і весь православний світ, який живе за Юліанським календарем, відзначають Святвечір, або Багату кутю
      Напередодні свята працівники бібліотеки підготували для своїх відвідувачів віртуальну мандрівку «Різдвяну подорож світом», де всі охочі познайомились з традиціями головного зимового свята християн з усього світу. 
      Також, на заході можна було дізнатися про історію святкування Різдва; різдвяні традиції українців, росіян, болгар, німців, поляків та інших народів; головні страви Свят-вечора; традиційні подарунки під Різдвяну ялинку в інших країнах світу та багато іншого.
    Чудовим доповненням такої подорожі стали яскраві фото й захоплюючі відео матеріали.
    Ось, кілька цікавих фактів про традиції кількох країн, які ми пропонуємо почитати і Вам.
      В Україні Святвечір багатий на символічні обряди та звичаї. До сьогодні збереглося повір’я, що коли приходять колядники, важливо щоб першим до хати впустити хлопця, який неодмінно принесе в домівку мир та добробут. 
    Святковий стіл накривали 12 пісними стравами за кількістю апостолів Ісуса.
Одною з головних традиційних і обов’язкових страв була кутя,
обов’язковими складниками якої були розмочені зерна пшениці, заправлене медом, маком та горіхами. Кожен з таких складників мав своє символічне значення.А ще, узвар і особливо кутя, які були на кожному столі використовували як поминальні страви, залишаючи їх після вечері на столі для вшанування душ померлих.

      Традиційно, на православний Свят-вечір українці клали пучок сіна, який символізував ясла з сіном де народився Ісус Христос і часник, який був оберегом від нечистої сили і усього лихого.
       Це свято є приводом для того, щоб всі рідні і близькі зібралися за одним столом після появи першої зірки на вечірньому небі. Вона сповіщає весь світ про те, що в цей момент колись народився Спаситель.
      Увечері, в храмах розпочиналися урочисті богослужіння, що нагадують про велику подію, з якої почався відлік нової ери.
      Вранці 7 січня українці йшли до церкви, щоб віддати шану новонародженому Христові. Після закінчення церковної відправи родина знову збиралася на святковий обід, який вже не був пісним, так починалася велика різдвяна гостина. На столі була різна смакота, яка заборонялася під час посту.
      По обіді люди відпочивали, після чого йшли в гості один до одного з вітальними словами: «Христос народився – Славімо його». Тож, не дивно, що цього дня було прийнято пробачати всі образи, щоб з «чистою душею» сповна відчути радість свята.
       Після православного Різдва Христового починаються 12-денні святки. Вони супроводжуються народними гуляннями на честь народження Сина Божого. В ці дні водили вертеп, співали колядки і бажали всім добра на весь рік. 
     У Польщі на Святвечір на стіл обов’язково ставлять зайву тарілку – для неочікуваного гостя. Всіх, хто постукає у двері, обов’язково запрошують до столу. 
     Християни Китаю та Японії
прикрашають на Різдво свої будинки та дерева різнобарвними ліхтариками. Місцеві мешканці називають їх “деревами світла”. 

    У Німеччині
протягом посту запалюють свічки на різдвяному вінку, а напередодні 25 грудня вивішують вінок на вході до будинку. Це сімейний оберіг, який приносить благополуччя, достаток, а також, своєрідне вітальне запрошення для гостей.

     Як бачимо, це лише мала частина того, з чим ми пропонуємо Вам ознайомитись. Більше інформації, яка вас зацікавила можна відшукати самостійно, завітавши до нас та скориставшись безкоштовним Інтернетом бібліотеки.
    
У переддень Різдва прийміть наші щирі вітання зі святом добра і світла! Здоров'я вам, вашим рідним та близьким. Нехай в ці святкові дні почнуть здійснюватись усі найзаповітніші мрії! Зі святом! 

Дай Боже вам любові і тепла,
Добра в сім'ї і затишку в оселі,
Щоб щастя світла музика текла 
В свята різдвяні, щедрі і веселі!