четвер, лютого 01, 2024

Євген Маланюк - борець за суверенність нації

                                                                                                                    «...І вже Колодяжне, Любитів

(Які наймення і згадки!)»

Є. Маланюк

1 лютого 1897 року народився Євген Маланюк – український письменник і поет, публіцист, культуролог, літературний критик, офіцер Армії УНР. Його називали "Імператор залізних строф". Все його життя було присвячене боротьбі за незалежність українського народу. Він розумів велику силу слова, тому взявся за перо з єдиною метою: розвивати українську культуру, пробуджувати національну свідомість рідного народу. Головним в усіх його творах є образ України, відданість її була життєвим кредо поета.

Творча спадщина поета, досить велика, збірки поезій та есе були видані у багатьох містах Європи й Америки: «Гербарій», «Земля й залізо», «Земна мадонна», «Перстень Полікрата», «Вибрані поезії», «П’ята симфонія», «Поезії в одному томі», «Остання весна», «Серпень», «Перстень і посох», «Поезії з нотатників», тощо.

Цікавим фактом про поета є те, що у 20-30 роках Євген Маланюк побував у нашому селі Любитів. Письменник приїжджав на Волинь, щоб не тільки набратися тем для своїх поезій, а й щирого українського духу, який жив тут, серед народу. Тому й знаходимо «волинські джерела в його думках-струмках»Спогад по відвідання нашого краю Є. Маланюком зустрінемо в поезії «Волинське».

"...І вже Колодяжне, Любитів

(Які наймення і згадки!),

Де дні, чаші недопиті,

А ночі – чорні і палкі..."

Більше дізнатися про цього видатного письменника й патріота, можна у книгах, які наявні в нашій бібліотеці. Тож, всіх зацікавлених запрошуємо до книгозбірні!