вівторок, жовтня 18, 2011

Добре слово про земляка.

Слово у душі - душа у слові.                                        Анатолій Загнітко. 
 
      Відомого письменника, нашого земляка Сергія Рудика знають не лише на Волині, а й в усій Україні. Він написав немало цікавих книжок, які користуються чималим попитом у  книгарнях та бібліотеках. Його творчість була плідною і цікавою.
      Не забувають про талановитого земляка і в нашому селі. Щорічно в жовтні, у нашій сільській бібліотеці прийнято вшановувати день пам’яті земляка – Сергія Трохимовича Рудика. Тож  нещодавно тут зібралися учні школи, щоб відзначити 83-тю річницю з дня народження письменника.
Сергій  Рудик народився 16 жовтня 1928 року в с. Любитів Ковельського району Волинської області у селянській сім’ї. Навчався у Любитівській школі( де тепер є куточок, присвячений творчості талановитого земляка), де закінчив 7 класів, а пізніше – у Голобах. Згодом,продовжив  навчання у Львівському художньо-ремісничому училищі,закінчив редакційно-видавничий факультет Українського поліграфічного інституту ім. І.Федорова (1954 р.) та Вищу партійну школу при ЦК Компартії України (1967 р.).
       Працював у редакціях газет «Радянська Волинь», «Львовская правда»,на львівському телебаченні, в «Робітничій газеті», видавництві «Радянський письменник».
  Сергій Трохимович захоплювався ще й вишиванням,займався декоративно-прикладним мистецтвом,був самодіяльним актором і танцюристом. А ще дуже гарно малював. Його пензлю належать понад сто картин,серед яких – пейзажі Волині,Києва,Грузії.
    Сергій Рудик був цікавим гумористом:варто згадати хоча б такі книги письменника,як: «Ахіллесова п’ята» (1963 р.), «Пеньок та Опеньок» (1969 р.), «Друг сім’ї» (1974 р.), «Буря у склянці води» (1980 р.). Окрім того,з-під пера С.Рудика вийшло чимало творів адресованих як дітям (повісті «Не сумуй, Ромашко!», 1987р., «Синя пілотка», 1983 р.; «Вулиця зелених вогнів», 1984р.,.), так і дорослим (повісті «Смерековий вітраж», 1977 р., «Барвисті кілометри», 1986 р.; виданий того ж року роман «Берести до схід сонця», «Завія», 1989 р.). Виступав, також, як публіцист-нарисовець (нарис «Робоча грань»).
З біографічними даними письменника, присутніх ознайомила учениця 9 кл. Шевчук Оксана. 
Жвавий інтерес слухачів викликала розповідь вчителя Борбенчук Н. А. про с. Любитів та його мешканців, яка описана в оповіданні «На бесіду до батька». Адже, відомо що до цього часу зберігся колодязь, який викопав батько письменника.  
 Завідуюча сільською бібліотекою Мрочковська В. П. розповіла про творчий шлях письменника, ознайомила присутніх з тематичною виставкою книг «Твори нашого земляка-письменника Сергія Рудика», було прочитано й кілька гуморесок. Більшіть книг подарував Сергій Рудик, приїжджаючи у рідне село Любитів, тож, всі вони з дарчими автографами.


Проза  письменника відзначається високою художністю, оригінальністю образів, гуманізмом та щирістю, багато в чому нагадує невимушену, теплу, задушевну розмову з читачем, тож, ми радимо читати надзвичайно цікаві книги Рудика Сергія Трохимовича і насолоджуватись його творчістю.


Немає коментарів:

Дописати коментар