неділю, січня 29, 2012

Пам’яті героїв Крут


 Дата 29 січня увійшла в українську історію як день пам’яті мужніх героїв, що душу й тіло поклали за самостійність, волю та незалежність Батьківщини. Це був бій на залізничній станції Крути під селищем Крути. Ця жертовна любов зародилася в серцях молодих людей – представників українського студентства: „Понад все вони любили свій коханий край”, — писав Павло Тичина.
 На похороні у Києві, біля Аскольдової могили, президент Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш під назвою «Пам'яті тридцяти». Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками. Лише згодом, у 2006 році на місці бою встановлено пам'ятник.
Вшановуючи пам'ять про загиблих студентів наша бібліотека організувала тематичну книжкову полицю «Крути - наша слава, наша історія» ,з якою ознайомилися наші читачі. Також,була проведена історично - інформаційна перерва «Пам’яті героїв Крут» на якій діти прочитали поезії про трагічну загибель студентського куреня під Крутами, яка стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну.


Україна пишається молодими Героями. Пам’ять про них, як і та велична справа, за яку вони боролися – невмируща. Адже, «Хто не знає свого минулого, не вартий свого майбутнього»,– говорить народна мудрість. Саме тому, ми повинні знати свою історію, своє минуле. Вічна їм слава!


 ПАМ'ЯТІ ТРИДЦЯТИ
На Аскольдовій могилі
Поховали їх —
Тридцять мучнів українців,
Славних молодих...
На Аскольдовій могилі
Український цвіт —
По кривавій по дорозі
Нам іти у світ.
На кого посміла знятись
Зрадника рука?
Квітне сонце, — грає вітер
                                         І Дніпро-ріка...  
                                       На кого завзявся воїн?
                                          Боже, покарай!
                                           Понад все вони любили
                                       Свій коханий край.
                                   Вмерли в Новім Заповіті
                                      З славою святих.
                                      На Аскольдовій могилі
                                    Поховали їх.
                                       Павло Тичина, 1918 рік

Немає коментарів:

Дописати коментар