четвер, січня 19, 2012

Свято Водохреща!

 
Святом Хрещення закінчуються Різдвяні свята, які тривають з 7-19 січня. Згідно з біблійною розповіддю Христос був охрещений у водах річки Йордан, що і дало другу, народну, назву свята. Напередодні, тобто 18 січня, вся родина як і перед Різдвом збирається за столом. До столу подаються лише пісні страви і готується Голодна, або ж Бідна кутя. Походження назви пояснити важко, можливо тому, що весь день напередодні Водохрещі не можна нічого їсти. На Голодну кутю припадає цікавий обряд, який має назву «Вигнання куті». Суть його полягає в тому, що потрібно взяти горщик де варилась кутя і розбити їх об ворота, при цьому примовляючи:"Геть, кутя, з покуття!".
В церквах цього вечора освячують воду, яка набирає особливої сили та цілющості. Хрещенська вода допомагає лікувати різні хвороби та відвертає будь-яке лихо,тому було важливо не тільки спробувати цієї води,а й скропити кожен куточок оселі свяченою водою,щоб у домі був лад та спокій. В ніч на Водохрещі вірили,що тварини можуть розмовляти людською мовою, але прислухатись до їх розмови не потрібно, бо це не віщувало нічого доброго.


В день Водохреща громада, збиралась поблизу водоймищ де відбувались церковні відправи,а в кризі робили ополонки у вигляді хреста та вирізали царські врата. В такій ополонці було прийнято купатися,бо люди вірили у цілющу силу освяченої води. Особливо цьому дню раділи діти,адже, на них чекало стільки цікавих дійств. Одне із них випускання голубів. Ці птахи символізували свята, що закінчуються і їх  випускали на волю. Саме на Водохрещі закінчуються ціла низка Різдвяно-Новорічних свят,а тому в народі говорили: «Тріщи не тріщи, а вже минули Водохрещі», а ще була прикмета: «якщо під час освячення води йде сніг - добре роїтимуться бджоли і колоситимуться хліба».
19 січня, з нагоди свята Водохреща,відбувся обряд освячення у бібліотеці, який провів священик Любитівської Свято-Покровської церкви отець Василій. 
Прийміть наші щирі вітання і сердечні побажання з нагоди свята Водохреща! Міцного Вам здоров'я, миру, добра та сімейної злагоди !
Христос Охрестився!
Хай в вашій оселі радість панує,
Христос Охрестився, мир світу дарує,
Щоб мали ви міцне здоров’я,
Щоб сповнилися мудрості і сил,
Щоб кожен день уже сьогодні,
Лиш тільки радість приносив!

Немає коментарів:

Дописати коментар