суботу, травня 31, 2014

Геть паління! Ми – здорове покоління.


  Ні для кого не секрет, що у сучасному світі тісно переплелись мода і звички. Адже, кожен із нас прагне жити добре, крокуючи в ногу із часом і робити те, до чого звик. Але слід пам’ятати й те, що не всі звички можуть бути корисними для нашого здоров’я. Сумно усвідомлювати, але нині разом із модною звичкою на правильне харчування та здоровий спосіб життя, поряд стоїть згубна й не менш популярна звичка тютюнопаління.
 Для одних – це звичка, для других – засіб для зняття стресу, проте для більшості молодих людей – це спосіб "бути таким як усі". Одним із головних чинників такого негативного впливу є реклама цигарок. Вона всюди: від цигарки в руках батька чи інших членів родини, до крамниць, яскравих рекламних щитів, білбордів та телевізійної реклами. Про шкоду від паління інформація розміщена так, що на неї майже ніхто не звертає увагу, тим більше підлітки чи діти. Вони сприймають яскраві, ефектні фото, малюнки, написи, але пропускають повз увагу застереження про шкоду куріння і тютюнового диму. Таким чином попередження не спрацьовує, і все більше людей, особливо молоді, отруюють собі життя й неодмінно завдають цим біль і страждання рідним та близьким.
Багато хто починає палити просто з цікавості, а потім не знаходить сили кинути це. Мало хто знає й усвідомлює, що тютюн це наркотик, постійне паління якого приносить курцю безліч серйозних хвороб із важкими наслідками.
Паління щороку забирає тисячі життів у всіх країнах світу. Воно стало серйозною соціальною проблемою, тому медики, громадські діячі та організації багатьох країн об'єднують свої зусилля в боротьбі проти паління.
 Оскільки ця проблема зараз є особливо актуальною і для України, то до цієї боротьби долучилась й наша бібліотека, провівши бесіду для дітей та молоді "Геть паління! Ми – здорове покоління". Мета бесіди мала два напрямки. Перший – навчальний, суть якого полягала у бажанні бібліотекаря поглибити знання учнів про негативний вплив тютюну на здоров’я людини, ознайомити з основними поняттями «пасивне паління», «тютюнозалежність», можливими шляхами попередження та боротьби з цією шкідливою звичкою. Другий напрям – виховний, з допомогою якого бібліотекар прагнув сформувати у підлітків якості сильної особистості та здатності протистояти тютюновій індустрії.
Спершу, бесіда розпочалася із розповіді та ознайомлення учнівської молоді із основними термінами та поняттями даної теми, а також слухали історію тютюнопаління
Далі вони не лише слухали всю правду про нікотин та інші шкідливі речовини, що містяться у сигаретах, а й взяли участь у міні-тренінгу, який  показав на прикладі реклами тютюнових виробів, як життєві цінності підмінюються і пов'язуються із вживанням тютюну. Протягом всього часу учні дивились тематичні відео, брали участь в обговоренні даної теми.
По закінченні заходу, підсумувавши та осмисливши всю отриману інформацію, підлітки використовуючи рекламні плакати, брошури, ділились власними думками та ідеями щодо вирішення цієї глобальної проблеми людства, як тютюнопаління.
Дорогі наші діти! Нам і вашим батькам, вчителям, наставникам, дуже хочеться, щоб ви були щасливі. Цим бажанням була зумовлена і наша сьогоднішня розмова, мета якої застерегти вас від гірких помилок. Їх часто допускають, і не лише в юності. Але є помилки, які хоч і не легко, все ж можна виправити, якщо вчасно схаменутись. Тому, ми вас закликаємо цінувати й берегти себе! 
Будьте здоровими, розумними, красивими! Хай вами пишаються ваші батьки і вчителі, захоплюється й беруть приклад друзі, нехай усі поважають вас за розум, культуру, гідність,чесність.

Немає коментарів:

Дописати коментар