середу, лютого 11, 2015

Інтернет-павутина: тенета небезпеки

     
     Проблема безпеки дітей в Інтернеті вже не здається такою далекою і на сьогоднішній день вона постала особливо гостро. Кожного року аудиторія користувачів всесвітньої мережі дедалі розширюється і переважну її частину становить молоде покоління – діти та підлітки. За допомогою пошукових серверів вони завантажують музику, використовують електронну пошту, обмінюються миттєвими повідомленнями, грають в онлайн ігри, знаходять інформацію будь-якого змісту.
Звісно, це добре, що дитина зростає із розвитком науково-технічного прогресу, легко вчиться працювати із комп’ютером та користуватись мережею Інтернет, але вона не завжди може повністю усвідомлювати загрозу, що може чекати на неї у віртуальному просторі. Постало питання захисту дітей від інформації, яка несе загрозу морально-психічному здоров’ю. Адже відомо, що дорослішаючи юні хлопці та дівчата прагнуть самоствердження і намагаються видавати себе за дорослих реєструючись у приватних чатах та соціальних мережах. На жаль, таке спілкування часто призводить до негативних наслідків, або ж, виходить за межі дозволеного. Крім того, неконтрольоване «сидіння» в мережі загрожує виникненням, так званої, Інтернет-залежності у дітей та підлітків. Тому зараз нам як ніколи раніше потрібно вдатися до необхідних заходів, щоб захистити  дітей від небезпеки в онлайн-світі.
З цією метою в День безпечного Інтернету, який цього року відзначається 10 лютого, в бібліотеці відбувся урок-застереження на тему: «Інтернет-павутина: тенета небезпеки» для постійних юних онлайн-користувачів
     Спочатку бібліотекар ознайомила  дітей із правила користування Інтернетом, ризиками під час роботи у всесвітній мережі та методами боротьби з ними.
    Для кращого засвоєння прослуханої інформації, користувачі переглянули кілька підготовлених відео по даній темі. А по завершенню відео уроку, відповідаючи на запитання вікторини «Безпечний Інтернет», діти мали змогу перевірити самих себе і з’ясувати наскільки добре вони засвоїли правила безпечної поведінки в мережі.
Також, діти з цікавістю розглядали тематичну виставку літератури, з якої не рідко беруть потрібні їм книги для більш поглибленого навчання комп’ютерної грамотності та правильного використання Інтернет-ресурсів.
 Щоб забезпечити безпеку в мережі Інтернет для дітей у домашніх умовах пропонуємо переглянути декілька рекомендацій для батьків, які слід взяти до уваги: 
· поговоріть зі своїми дітьми про друзів, з яким вони спілкуються в онлайні, довідайтесь як вони проводять дозвілля і чим захоплюються; 
· наполягайте на тому, щоб Ваші діти ніколи не погоджувалися зустрічатися зі своїм онлайн новим другом без Вашого відома;
· цікавтесь які веб-сайти вони відвідують та з ким розмовляють; 
· вивчіть програми, які фільтрують отримання інформації з мережі Інтернет, наприклад, Батьківський контроль в Windows*;
· навчіть своїх дітей ніколи не надавати особисту інформацію про себе та свою родину електронною поштою та в різних реєстраційних формах, які пропонуються власниками сайтів;
· контролюйте інформацію, яку завантажує дитина (фільми, музику, ігри, тощо);
· цікавтесь чи не відвідують діти сайти з агресивним змістом;
· навчіть своїх дітей відповідальному та етичному поводженню в онлайні. Вони не повинні використовувати Інтернет мережу для розповсюдження пліток, хуліганських дій чи погроз іншим;
· переконайтеся, що діти консультуються з Вами, щодо будь-яких фінансових операції, здійснюючи замовлення, купівлю або продаж через Інтернет мережу;
· розмовляйте як з рівним партнером, демонструючи свою турботу про суспільну мораль.
КОРИСНІ ВЕБ-РЕСУРСИ
ON-ляндія. Безпечна Веб-країна.
http://www.onlandia.org.ua
On-ляндія – це інтерактивний курс з інтернет-безпеки. Сайт містить матеріали для дітей, батьків і вчителів, завдяки яким, діти зможуть освоїти основи безпечної роботи в Інтернеті.
Допомога дітям: безпека мережі Інтернет для дітей та підлітків.
http://planetofsupport.org
Рекомендації експертів батькам, в яких є діти молодшого і середнього шкільного віку і доступ до Інтернету. Практична інформація допоможе попередити загрози і зробити роботу дітей в Інтернеті корисною та безпечною.
Конфіденційність і безпека в Інтернеті: запитання й відповіді.
http://windows.microsoft.com
Навчання дітей безпеці в Інтернеті. Європейський контекст.
http://osvita.mediasapiens.kiev.ua
Правила Інтернет-безпеки і Інтернет-етики для дітей і підлітків.
http://www.chl.kiev.ua
     Використовуючи ці рекомендації, Ви маєте нагоду максимально захистити дитину від негативного впливу всесвітньої мережі Інтернет. Але пам’ятайте, Інтернет, це не тільки осередок негативу, але й найбагатша в світі бібліотека знань, розваг, спілкування та інших корисних речей. 
Тож, потрібно тільки навчити дитину правильно користуватися цим невичерпним джерелом інформації.

Немає коментарів:

Дописати коментар