пʼятницю, лютого 19, 2016

Зима, що нас змінила. Небесна сотня

Минуло трохи більше двох років від часу, коли
розпочалася 
Революція 
Гідності і ті жахливі події, що відбувалися на Майдані у 2013-2014 рр. Та не забулися ті ідеали, які хоробро відстоював український народ довгими та холодними зимними днями й ночами.
Різних за віком, статусом та поглядами людей, згуртувала ідея боротьби за свою демократію, волю і незалежність. Можливо тоді все скінчилося б добре, якби тодішня влада не застосувала грубу силу та зброю проти мирних демонстрацій та виступів незадоволеного люду. Але українці, як і їхні предки в боротьбі за свободу, не скорилися й не злякалися, а навпаки, ще дужче об’єдналися в єдину громаду. І як наслідок, це призвело до великої кількості жертв серед миролюбного населення України
   Усіх хто тоді загинув, хто пропав безвісті чи кого було закатовано, назвали «Небесною сотнею». Зараз очевидці цих трагічних подій вважають, що жертв було значно більше і навіть не сотні, а тисячі.
Тож, сьогодні ми не вправі забути ні на мить тих людей, які віддали своє життя і змінили свідомість українців, які привернули увагу цілого світу до України та змінили хід історичного розвитку нашої держави. Вони навіки увійдуть в нашу історію, як Герої Небесної сотні, які не вмирають, а вічно житимуть у пам’яті сьогоднішніх та майбутніх поколінь.
Саме тому, напередодні 20 лютогоДня вшанування пам’яті Героїв Небесної сотні, в нашій бібліотеці було проведено годину мужності «Майдан – це стан душі і поклик серця».
Розпочала захід ведуча Демкова Юлія, яка нагадала присутнім усі найважливіші події, причини та наслідки, що призвели до смерті такої великої кількості ні в чому не винних українців, які полягли за краще майбутнє для України та своїх нащадків.
Далі всі мали можливість переглянути документальний фільм «Зима, що нас змінила. Небесна сотня!», який викликав щемливі спогади та гіркі сльози в очах у кожного глядача.


 Чималу увагу привертала, доповнюючи атмосферу заходу, й тематична виставка літератури і матеріалів присвячених історії Євромайдану та Героям Небесної сотні, під символічною назвою 
«Майдан, біль і надія України».
    Також, радимо усім звернути особливу увагу на нові книги із фонду нашої книгозбірні "Небесна сотня" та "Армагеддон на Майдані", які не залишать байдужими нікого і які вже встигли вразити нашу читацьку аудиторію.

Небесна сотня / упоряд. К. Богданович, Х. Бондарева, Ю. Бухтоярова та ін.; упоряд.: О. Трибушна, І. Соломко; передмови Патріарха Філарета, о. Г. Коваленка, о. Святослава; худож.-оформлювач Л. П. Вировець. - Харків: Фоліо, 2014. - 206 с.: іл.Укр. та рос. мовами.
 Це книга-реквієм. Книга-посвята тим учасникам Революції гідності, які віддали найцінніше – своє життя – заради того, аби Україна та всі ми встали з колін. Щоб почали змінювати свою державу, а наші діти та онуки дістали змогу жити в іншій країні.
   Герої цієї книги  звичайні люди з різних куточків нашої держави. Вони дуже різні  заробітчани, науковці, підприємці, вчителі… Якби не Майдан, вони б ніколи не зустрілися. Це він об’єднав їх, зробив побратимами та «воїнами світла».
  Ця книга була написана заради того, аби пам’ять про величезну самопожертву героїв Небесної сотні назавжди залишилася в серцях українців. Вона  німе нагадування всім нам про те, якою ціною ми здобули свободу та новий шанс для своєї країни стати справжньою європейською державою.
     Армагеддон на Майдані / Василь Базів. – К.: Український пріоритет, 2014. –160 с. 
     Безпощадне у своїй невідворотній сповідальності та всепогли- нальне за своїм гостросюжетним магнетизмом Письмо автора справляє на читача вулканічне потрясіння, як і сам феномен Май­дану на самосвідомість сучасного землянина. На смисловому тлі подається документальна маловідома історіяітро те, що і як при­звело до Повстання, котре стало безпрецедентним актом кривавого вознесіння із провалля гуманітарно-кримінальної катастрофи для майже 50-мільйонного людського згромадження в центрі Європи. Водночас всенародний Бунт Гідності став прологом до визвольної війни – у супрязі з усім прогресивним світом – древньої Нації проти планетарної загрози земній цивілізації, яка постала перед очманілим людством осатанілими ордами московських варварів, що виринули на полях глобальної епохи із темних віків.

Немає коментарів:

Дописати коментар