суботу, листопада 26, 2016

Український геноцид. Очима болю і вустами гніву…

 
 Три голодомори, що їх зазнала Україна під час панування комуністичного режиму, – це найжорстокіші заплановані злочини в історії людства. Ніякі війни та нищення народів не зрівняються з масштабністю виморювання працелюбного українського населення з найродючішими грунтами. Таких непоправних втрат радянська Україна зазнала передусім тому, що була окупованою й колоніально залежною територією, на якій кремлівські вожді прагнули будь-що знищити прагнення українців до самостійного державного існування.
Зараз український народ щорічно вшановує та відзначає День пам’яті жертв голодомору в четверту суботу листопада. Тож, цього дня і в нашій бібліотеці зібралися жителі села, учні місцевої школи та молодь, щоб пригадати ті сумні й трагічні події в історії рідної країни.  
На тематичній годині «Вогонь скорботи палає в серці» всі присутні дізналися страшну правду про голодомори хх ст., почули про документи, що підтверджують факт геноциду нації. Таким прикладом є постанова влади від 22 січня 1932 року "про заборону виїзду селянства за межі села", постанова ЦВК і РНК СРСР «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації та зміцнення суспільної (соціалістичної) власності» від 7 серпня 1932 року ( в народі це закон "про п'ять колосків"), виселення народу з полтавських регіонів, переведення 400 українських шкіл на російську мову, введені "чорні дошки", припинилася українізація, постанови 1932 року "забирати картоплю у населення", "прекратить постачу товаров в села" та на кінець, у 2006 році Верховна Рада України ухвалила закон "про геноцид".
Далі, увазі відвідувачів був представлений документальний відеофільм «Голодомор ХХ ст. Технологія геноциду» (https://www.youtube.com/watch?v=UDd36GWkkI4).
              
Тематичним доповненням заходу стали книжкові виставки: «Український геноцид. Очима болю і вустами гніву…» та «Літературне відлуння трагедії голодомору».
Перша виставка включала матеріали із періодичних видань, історичні книги з фотоілюстраціями, тематичні папки, а друга ж, являла собою художні твори відомих письменників та поетів про голодомор (Самчук У. «Марія», Барка В. «Жовтий князь», Олійник М. «Хрест», Багряний І. «Тигролови»,  Загребельний П. «Тисячолітній Миколай», Сосюра В. «Третя рота», Тичина П. «Голод», Гуцало Є. «Сльози божої матері» тощо).


Немає коментарів:

Дописати коментар