понеділок, грудня 06, 2021

Українська хустка – і оберіг, і доля, і краса...

Всесвітній день української хустки відзначають 7 грудня у День Святої Великомучениці Катерини, яка є заступницею усіх жінок.

Цікаво, що ідею святкування підтримали не лише громадські активісти в Україні, а й в усьому світі.

 Зокрема, 2019 року свято відзначалося в США, Іспанії, Канаді, Латвії, Португалії, Казахстані, Йорданії, Індії. Відзначення Дня української хустки покликане об'єднати жінок різних професій, віку та національностей для збереження українських традицій. Адже, ще здавна хустку наші предки використовували під час різних обрядів: хрещення дитини, весілля, похорон, тощо.

Хустка завжди була обов'язковою для заміжньої жінки, стареньких бабусь, була окрасою для молодих дівчат і навіть юних дівчаток. Обравши потрібний колір чи спосіб носіння, її із задоволенням одягали йдучи у церкву, на святкову подію чи в буденні дні.

Трохи змінившись, хустка досить популярна й у наш час. Для тих, хто цінує різноманітність у стилі, хустка незамінна й стильна річ, бо може виглядати кожного разу інакше, як новий елемент одягу. Більші хустки можна носити не лише на голові, а й на плечах (як накидку), талії (як парео), а менші хустинки будуть гарними на шиї (як шарф) чи у волоссі (замість резинки). Є й інші варіанти, і всі вони залежать від вашої фантазії.

Зараз дуже актуально серед українок, пропагувати красу традиційної української хустки. Вони беруть активну участь у флешмобі "Зроби фото/відео з хусткою", викладаючи в соцмережі яскраві, колоритні фото й супроводжують їх тематичними хештегами.

До Дня української хустки наша бібліотека для своїх відвідувачів підготувала цікаву виставку-експозицію "Українська хустка і оберіг, і доля, і краса". На даній виставці були представлені різнобарвні хустки й тематична література, на сторінках якої кожен читач може більше дізнатися про цей національний елемент одягу і його значення у звичаях нашого народу.

Тож, вивчаймо, пам’ятаймо, шануймо і бережімо наші традиції й обереги, бо це наш скарб культурної спадщини.