суботу, червня 14, 2014

Знову сміється літо

     Літо у розпалі і на дітей чекає ще тривалий період оздоровлення, відпочинку і розваг. І щоб цей час запам’ятався нашим юним відвідувачам як веселий, цікавий та корисний, ми підготували для них захоплюючий бібліотечний фут-квест  «Знову сміється літо». Фут-квест – один із найактивніших різновидів квесту, при проведенні якого забороняється користуватись будь-яким транспортом.
    Ця умова зараз дуже актуальна, адже, діти після навчального року, потребують саме  такого активного відпочинку. Тож, цього дня на гру зібралось чимало бажаючих.
Наш квест складався із кількох етапів і мав кілька зупинок. Учасники гри прибувши на таку «зупинку» повинні були відшукати загадки-підказки, відгадати їх, виконати поставлене завдання і рухатись далі, до наступного пункту призначення. Коли ж будуть виконані усі завдання, діти нарешті зможуть знайти «бібліотечний скарб», про місце знаходження якого знала лише одна людина – скарбничий.
А розпочалось дійство у бібліотеці, де бібліотекар розповіла про умови, мету та завдання гри. Далі дітям була запропонована цікава вікторина «Цвітеш ти пишно, земле моя мила, ти – не окраїна, ти – Україна!», а також віршовані загадки про нашу Батьківщину. Відповідаючи на запитання учасники не тільки заробляли додаткові бали, а й демонстрували свої знання та засвоювали нові. З цим завданням наші розумники впорались досить швидко і отримавши підказку, поспішали до наступної зупинки поблизу поштового відділення. Там, на них чекало наступне приховане завдання, яке полягало у відгадуванні реплік з улюблених казок.  
  Третя підказка привела малечу до узбережжя Любитівського озера, на яких чекав  творчий конкурс «Водяник та Русалка». Дітям потрібно було проявити всю свою багату фантазію, уяву та створити для себе вбрання водяника чи русалки із квітів, зелені, гілок дерев, що росли навколо. Дане завдання змусило юних фантазерів трохи потрудитися у пошуці потрібних їм природних матеріалів, але ці зусилля виправдали сподівання, адже, їх костюми вийшли досить оригінальні, креативні та кумедні. 
Наступна підказка-загадка була про дитячий майданчик, що знаходиться у центрі нашого села. Тут на учасників чекали різноманітні командні спортивні змагання та естафета. Після таких випробувань, дещо виснажені та втомлені юні спортсмени не здались, а щосили помчали на пошуки останнього завдання та останньої підказки. 
 
А четверта зупинка зібрала всіх на центральній площі, де на учасників чекав досить складний ребус «Подумай – відгадай!», розгадавши який, можна з легкістю дізнатись, де прихований омріяний скарб. Спочатку, це завдання багатьох поставило у скрутне становище, але команди наполегливо працювали і їх старання привели до правильної відповіді. 
  Здогадавшись про таємниче місце знаходження такого бажаного скарбу, вже ніщо не могло стримати дітей. Як справжні детективи, вони зазирали під кожен кущ і дерево, і врешті-решт, скарб був знайдений. 
 
По закінченню гри, діти знайшли послання, в якому йшлося про спільні зусилля кожного учасника квесту в досягненні поставленої мети, а це означає, що перемогла, звичайно, дружба! Тож, всі дружно приступили до поїдання своєї винагороди – солодкого скарбу.
Підводячи підсумки фут- квесту, бачимо необхідність у проведенні подібних розважальних заходів. Адже, було досягнуто чимало: активний відпочинок поєднався із набуттям нових знань. Учасники гри мали нагоду проявити знання, ерудицію, кмітливість, спритність, розвинути свої творчі здібності, вміння змагатися в інтелектуально-командній грі, і все це у сукупності, є надзвичайно важливим для всебічного розвитку кожної дитини.