вівторок, серпня 20, 2013

Моє село, для мене ти єдине


Пожвавішали люди й природа,
Ось і музика вже загула.
Веселися, славетний народе,
Бо, нарешті, прийшов день села!
     Україна завжди асоціювалася з вербою та калиною, волелюбним та гостинним народом! Та на долю нашої країни випали довгі тернисті та жертовні роки поневірянь і забуття. Але здійснилось віковічне прагнення стражденного люду – Україна виборола свою незалежність.Тепер ми з радісним болем у серці відчуваємо, як у шумному вирі життя надійно стаємо на тверду основу віковічних дідівських традицій.
      Щасливі ми, що народились і живемо у такій чудовій, мальовничій землі – на нашій славній Україні. Тут жили наші прадіди, діди, тут живуть наші батьки, діти, тут корінь роду українського, що сягає давнини. І де б ми не були, скрізь відчуваємо поклик рідної землі.
                          До тебе, моя калинова краса,
До тебе, духмяная нива,
До тебе – любов і до тебе – душа,
До тебе, моя Україна!
      Тож, в нашому мальовничому селі Любитів вже стало гарною традицією, 19 серпня в день Спаса, проводити свято сіл територіальної громади приурочене 22-ій річниці Незалежності України.
З днем народження, моя державо
З святом тебе добрим і святим
Нехай лине завше тільки добра слава
Про мою країну звідусіль!
*****
Краю мій садовий, краю мій чудовий,
Ми вітаєм нині кожного із нас.
Рідний свій Любитів разом величаєм,
Разом прославляєм в цей святковий час.
       На головній площі, що у центрі рідного села, як ніколи, багатолюдно. З'їхалися не тільки жителі сусідніх сіл, а й гості з м.Ковель та сусідньої країни Польщі – представники гміни Пухачув. Звичайно, що таке свято не могло залишитись поза увагою нашої громади.
    Як завжди, святкове дійство розпочалось спортивними змаганнями. Цьогоріч неабияку міць, силу та витривалість показали команди села Любитів та Рокитниця, у таких конкурсах, як: розпилювання колоди, піднімання гирі, перетягування каната, пляжний волейбол, міні футбол.

     Щоб поновити затрачені сили, усім конкурсантам та їх вболівальникам, було запропоновано насолодитись смачним козацьким кулішем.
     Цього ж дня, відбулася ще одна важлива подія для любитівців – урочисте відкриття відрізка головної дороги, що пролягає центральною вулицею Незалежності, після капітального великобюджетного ремонту. Адже, з неї починається не тільки добробут, а й шлях до інших населених пунктів. Традиційний коровай від мешканців села було вручено директору ТзОВ «Ідея», ініціатору відбудови дороги В.Козаку
 
     З Божим благословенням до присутніх звернулися настоятель місцевого храму та священик с. Рокитниця, які освятили відремонтований шлях та висловили вдячність людям, які доклали чимало зусиль до благородної справи. Після прочитання священиками молитов, перший заступник голови РДА Михайло Стиранка, голова районної ради Петро Якубук та Любитівський сільський голова Віктор Павлов перерізали традиційну стрічку.
      Нагода першим випробувати новий шлях випала наймолодшим учасникам свята, які радісно проїхались у казковому вагоні дитячого потягу. 
     Урочиста частина свята Дня села розпочалася у Любитівському Будинку культури. Її відкрили віршованими рядками ведучі.
Село наше рідне Любитовом предки назвали
Для всіх поколінь воно – символ любові й тепла.
Ні бурі, ні грози його у віках не здолали,
Душа його в праці людській оживала й цвіла.
Любити товариша, друга і батька, і брата,
Для всіх поколінь твоїх правилом стало святим….
      Ті хвилюючі слова і мелодія пісні "Пахне рідне село", прозвучали щемливими спогадами й нагадали кожному стежину дитинства, батьківський поріг, долини, які завжди нам пахнуть материнською любов'ю, її лагідним словом.
Село, моє, для мене ти єдине,
Криниця чиста з саду виглядала,
Хатина біла, сонях біля тину,
Така моя ти батьківська земля.
       Естафету свята продовжили учасники художньої самодіяльності Будинку культури – це хор аматорів сцени до якого входять жіночі й чоловічі колективи. 
Яка ж, Україно, ти гарна і мрійна,
Яка ж ти співуча моя сторона!
     Вони подарували любитівцям і всім присутнім такі пісні як: «Люблю тебе, моя Волинь», «Терниця», «А я молодичка», «Гай зелененький», «Ой ти, Галю».
     Бурхливими оплесками зустічали глядачі дитячу вокальну групу, яка вражала не тільки вокальними здібностями юних талантів, а й акторською майстернісю, виконуючи жартівливу пісню «Лісапед»
     У виконанні наймолодших учасників було чимало серйозних та зворушливих композицій: «Розкажу про Україну», «Любитівський вальс», «Промінчик», «У моєму краї»
 
 
Приємно порадувала делегація із с.Рокитниця, яка прибула з не менш талановитими аматорами сцени, щоб позмагатись ще й у творчому конкурсі. Цей колектив достойно представив свою музичну колекцію та закохав всіх в українську пісню.
    Після представлення музичних композицій, незалежне журі підвело підсумки всіх конкурсів і оголосили результати. Переможці та учасники свята були нагороджені почесноми грамотами та іншими подарунками.
    Дівчата в національному українському вбранні піднесли високоповажним гостям традиційні святкові короваї на вишитих рушниках. 
    Хліб-сіль прийняли з їх рук голова районної ради Петро Якубук, перший заступник голови РДА Михайло Стиранка, заступник голови РДА Андрій Мигуля та Любитівський сільський голова Віктор Павлов. А ті, у свою чергу, виступили із вітальними словами до земляків й побажали їм міцного здоров'я, благополуччя, довгих років життя, а також, зазначили, що Любитів має не тільки славне минуле, але й працьовитих людей, які самовіддано розбудовують нашу державу. 
   Від імені польської делегації привітав із святом вуйт гміни Пухачув Адам Гжесюк.
     До численних привітань долучився представник від благодійного фонду «Патріот Волині» Степана Івахова, який вручив сільському голові чек для використання цих коштів на благо села та громади Любитівської сільської ради
     Після виступів гостей, ведучі нагадали слухачам історію села, перші згадки про нього та відзначили знатних людей, які прославили його, увійшли в історію, якими пишаються односельчани.
                                               
Пригадаємо рідний поріг,
І каштани на подвір’ї шкільному.
Хай багато на світі доріг,
Та одна лиш – до рідного дому.
***
Все, що рідним було,
 Що життя нам дало.
Найдорожчі згадаєм обличчя.  
    На урочистості прозвучали імена вихідців із села, які тут жили і мають почесні звання. У с. Волі-Любитівська  провів своє дитинство голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук. Талановині вихідці с.Любитів це: письменниця, член Національної спілки письменників України Наталія Конотопець, Заслужений працівник культури України Галина Божик, Заслужений журналіст України Олена Чабан, Заслужений лікар України Олег Самчук, Заслужений артист України Григорій Кульба, Заслужений працівник медицини України Любов Сахарська й багато інших імен, що прославили своєю самовідданою працею наш край.
     З глибокою пошаною згадали ветеранів Великої Вітчизняної війни, які завітали на свято. Суворими дорогами боїв із ворогом пройшли: Прокіп Матвіюк, Павло Глушейко, Олександр Ткачук, Яків Чуль, Сергій Шимчук, Петро Клімчук
     Почесна місія – покласти вінки шани до обеліска Слави та Братської могили загиблим героям, випала кращим учням Любитівської ЗОШ.
     Тепло привітали на зустрічі земляків-орденоносців: Григорія В'юна, Тамару Сахарчук, Валентину Шимчук, Ольгу Пусь. 
     Згадали й тих, хто пережив пекло Чорнобильської трагедії та тих, хто брав участь у ліквідації її  наслідків: Жанна Дем'янюк, Леонід Солодовник, Станіслав Шимчук, Микола Поліщук та Василь Матяшук
      Пролунали щирі вітання на святі й воїнам-"афганцям" серед яких: Миколі Матвіюку, Василю Глушейку, Василю Кушніру, Василю Мозолю, Віктору Давидюку, які не раз ризикували своїм життям на чужій землі. У складі миротворчих сил брав участь Іван Глушейко
    Молодим родинам, в яких нещодавно відбулося поповненя малюками, побажали добробуту та благополуччя.
    Вшанували найстарішу жительку – це 95-річна Марфа Копелець, якій побажали міцного здоров’я й дожити до ста років. 

Нехай наснаги додає життя
Десятки літ ще мріяти, творити.
Хай радість душу окриля
В здоров’ї й щасті до ста літ дожити. 
    У селі живе немало родин, які у злагоді й щасті проводять свій життєвий вік. У дружній парі 70 років у любові і взаєморозумінні перебуває подружжя Олександр та Надія Ткачуки, які виховали чотирьох дітей, діждалися дев'ятеро онуків і одинадцятеро правнуків, а також двох праправнуків.
Їм в парі судилося стати
На вишитий щастям рушник,
І так свою вірність й кохання
Вони збережуть на весь вік!  
*****
Вже срібні нитки заплелися у коси,
Вже діти дорослі й онуки ростуть.
А серце таке молоде ще й досі
І руки спочинку ніяк не знайдуть.
    Всім жінкам, які удостоєні високого і почесного звання "Мати-героїня", чоловіча вокальна група присвятила пісню.
    Зворушливі вітання зі сцени лунали на адресу хліборобам, які трудяться в полі, щоб виростити такий дорогоцінний і святий для всіх, хліб. 
Твоє багатство творять твої люди,
Хоч не герої – чесні трударі,
Бо в кожного, поки є серце в грудях,
Горить любов до рідної землі.
      Не забули згадати про усіх вчителів, вихователів, які працюють у стінах Любитівської ЗОШ і віддають дітям усю свою любов та відкривають світ науки.    
    Сердечні слова прозвучали для всіх працівників закладів торгівлі і громадського харчування, працівникам соціального обслуговування і місцевого самоврядування, культури, працівникам лісового та залізничного транспорту, поштового відділення й усім жителям цього чудового села.    
  На варті нашого здоров’я стоять люди в білих халатах – медичні працівники, яких теж згадали у вітальному слові ведучі.
     Не раз, на честь всіх цих шанованих людей, лунали виступи місцевих солістів, дуетів та інших колективів, які завжди захоплювали чудовим, емоційним виконанням відомих пісень, як: «Україна», «Баяніст» та ін. 
  Розквітай прекрасна Україна 
Рідна земле, матінко моя
Хай лунає мова солов’їна
Пісня неповторная твоя
*****
 Нехай цвітуть про тебе співи
Тебе люблю без краю я
 Мій край веселий і щасливий 
Вкраїнська зоряна земля.

    На святі проявили своє уміння й читці-любителі поетичного слова, серед яких виступила з власним віршем Мостович В
   Підняла настрій та викликала щирі усмішки у присутніх весела гумореска.
   Уся концертна програма супроводжувалася гучними оплесками глядачів, що без сумніву дуже допомагало виконавцям. Атмосфера невимовного захвату, радості і єднання витала у залі.
 
Наче веселкова соната,
Наче небесная блакить,
До мене українська пісня
На крилах сонячних летить.
     По завершенню дійства звернувся сільський голова Віктор Павлов, який також подякував всім організаторам, учасникам та спонсорам, які надали велику допомогу у підготовці та проведенні свята для громади Любитівської сільської ради. 
У виступі він висловив щирі сподівання щодо подальшої тісної та активної співпраці. Також, вдало обґрунтував доцільність проведення подібних заходів, необхідність відродження, розвитку, збереження культурних цінностей, що сприяє згуртованості людей у добрих справах. 
    Та свято на цьому не закінчилось. З нагоди Дня села, за ініціативою благодійного фонду "Патріот Волині", виступив Заслужений артист України Адам Горбатюк, який зачарував слухачів своїм співом. 
    У фойє будинку культури можна було побачити незвичну виставку. Наша бібліотека тут розгорнула оригінальний показ книг про Незалежність України, її історію; довідники та брошури в яких розповідається, як мужньо та героїчно патріоти виборювали волю.
    А також, представлено ілюстровані папки з фотографіями, де власноруч зібрана інформація про Любитів, його пам’ятки, природу та визначних постатей рідного села.                                  
   Безцінним скарбом для нашої бібліотеки став подарунок у вигляді кількох папок від нашої постійної читачки, колишньої голови партійної організації колгоспу ім. Леніна Борисюк А. Г, котра зараз перебуває на заслуженому відпочинку. В цих папках зібрано чимало вирізок з газет та журналів про історію нашого села, його славетних односельців, чия невтомна праця, здобутки та перемоги прославляли рідний край у масових засобах інформації.
     Окрім тематичної літератури, на виставці можна було ознайомитись з виставкою рушників майстринь-вишивальниць: Шевчук Є., Шинкарук Н., Вакулюк І., Артишук Т., Гацька Л. Й., Бондар Л.П. (жителька с.Ворона).

Привернули увагу на виставці випалені роботи з дерева, які виготовили учні місцевої школи та їх вчителя Шевчук М. П. 
     З надзвичайною цікавістю присутні переглядали й інші вироби з бісеру Шмідт І.Р., а ще безліч різноманітних дитячих робіт В'юн Н., Степанюк І., Демкової Ю. та багато інших, які є дуже старанними та активними користувачами нашої бібліотеки. Ці сільські умільці – надзвичайно талановиті люди, які не знають втоми. Їх вироби  неодноразово прикрашали багато виставок і за це їх нагородили подарунками. 
    Весело, жваво і гомінливо було протягом усього дня, бо у кожного була чудова нагода оглянути пересувні торгові точки, зробити там смачні та корисні покупки, або ж, сердечно поспілкуватись із милими та ввічливими людьми. 
 
 
    А ось діти, особливо раділи надувним атракціонам та іншим різноманітним забавам, які задовольняли будь-яку їхню примху.
    Незвичайний ажіотаж спостерігався під час розіграшу благодійної лотереї фонду, оскільки  кожен надіявся виграти якусь корисну та цінну річ для роботи чи побуту.
    Ввечері, на всіх чекала дискотека, яка остаточно завершила свято. Та ще довго цей захід буде викликати у всіх його учасників, приємні спогади та безліч позитивних вражень. 
   Тож, ще раз вітаємо всіх зі святом. Любіть та плекайте рідну землю! Хай вона взамін дарує вам все своє невичерпне добро. 
Ми різні з материнської колиски,
Та всі ми діти щирої землі.
В родині вільній всі ми – українці
Ми України доньки і сини!