понеділок, липня 28, 2014

"Зелені гості" під моїм віконцем...


      Більшість людей вважають вирощування рідкісних екзотичних рослин досить складною справою, але тим не менш, захоплюючою та цікавою. Причина полягає в тому, що рослини з теплих тропічних або середземноморських країн дуже незвично бачити в умовах низького клімату та вологості. Вони цвітуть яскравими квітами і плодоносять, можуть мати незвичайний зовнішній вигляд: форму, структуру, колір. Неординарна  краса таких рослин, здатна викликати захват та надихати все навколо.
Саме здатність цих рослин привертати на себе увагу і захоплюючі погляди перехожих, змушує все більше квітникарів, поселити у своєму саду чи квітнику незвичайну «зелену гостю». І якщо пощастить, виростити таку рослину у домашніх умовах, то це принесе господарю таке задоволення, яке компенсує всі зусилля і терпіння, прикладені в складному і вимогливому процесі їх вирощування та догляді.
Перш за все, при плануванні вашого саду, вам потрібно чітко визначитися, які саме рослини ви хочете в ньому мати, а також досконало вивчити всю необхідну інформацію про умови догляду за ними. Існує дуже великий вибір рослин, кожен з яких має свої особливості. Адже, в той час як серед тропічних рослин багато вічнозелених рослин, серед них настільки ж багато сезонних і лише кілька видів, які можуть вижити в морозному кліматі. Кожен такий вид рослин вимагає різну ступінь догляду та уваги.
     Особливості догляду за своїми зеленими гостями добре засвоїла вже знана квітникарка нашого клубу «Квітникар» Мартинюк Н. І. Для цієї жінки, мати пишний довгоквітучий сад, на якому чудово компонують найрізноманітніші рослини, давно є улюбленою справою. Як запевняє квітникарка, ця праця приносить її лише задоволення, душевний спокій та розслаблення, після напруженого робочого дня вчителя. Ось що значить, коли людина по-справжньому любить свою справу!
Чаклуючи над своїми рослинами господині вдалося виростити багато незвичних культур, таких як: гібіскус (рожева китайська троянда), крокуси (шафран) та інші. 
 Ніна Іванівна залюбки вирощує овочі та фрукти, експериментує із сортами. Ростуть тут й садова шипшина, сортова ожина, фундук, персик, шовковиця, малина, порічки, йошта, аґрус.
 Кілька соток займає полунична грядка, на якій ростуть і ранні сорти і ремонтантні. Вся ця смакота, вирощена власними руками дбайливої садівниці вражають куди смачнішими плодами за ті, що ми купуємо в крамницях. А це все тому, вважає квітникарка, що до кожної рослини потрібно відноситись з любов’ю, і вона неодмінно вам віддячить.
Знайшовши чимало однодумців у нелегкій, але улюбленій справі – вирощуванні екзотичних культур і не тільки, Ніна Іванівна радо поділилася своїми секретами та господарським досвідом на черговій зустрічі клубу.
Також, садівниця порадила вішати горшкові рослини на гілки дерев, звісно, якщо дозволяє погода. Це не тільки додасть вашому саду іншого вигляду, але й дасть можливість таким теплолюбивим рослинам отримувати достатньо сонячного світла. При дотриманні всіх вимог усі заморські гості можуть стати не лише вашими зеленими улюбленцями, а й джерелом вагомого доходу.
Тож, якщо ви також хочете квітучий сад, яким ви будете пишатися, не бійтеся урізноманітнювати його новими видами рослин. А відповіді на питання, які виникатимуть при посадці чи догляді за вашими обранцями, спробуймо відшукати разом.