пʼятницю, лютого 15, 2013

День Свято Валентина

       День Свято Валентина це свято, яке ми відзначаємо 14 лютого і любимо за те, що воно возвеличує найпрекрасніше почуття кохання. Тому День Святого Валентина поступово  перетворився у День закоханих.
       Кохання це єдине почуття, котре в одну мить робить наше життя повним, різнокольоровим та насиченим приємними емоціями. І не важливо якого типу це почуття: кохання між чоловіком та жінкою, любов до друзів, батьківська любов до дитини, любов до творчості, тварин, тощо. Головне, що любов має дійсно величезну силу, здатну змінювати світ на краще. 
       Існує багато легенд, що розповідають про походження цього свята. Найвідоміша із них говорить про те, що у III столітті н.е. римський войовничий імператор Клавдій видав указ, що забороняв  одружуватися. Він вважав, що шлюб утримує чоловіків удома, а їх призначення бути хорошими воїнами. Але молодий священик Валентин, незважаючи на цей указ, продовжував таємно вінчати всіх закоханих.
      Дізнавшись про це імператор звелів відправити порушника до в'язниці, а потім стратити. Перебуваючи у в'язниці, Валентин закохався у сліпу доньку тюремника, а дівчина покохала його. Перед стратою, 14 лютого він послав дівчині коротку прощальну записку із підписом: "від Валентина", яка згодом стала означати вічну прихильність і вірність. Після цього дівчина прозріла, це було справжнім дивом.
      Однак, інша версія свідчить про те, що дівчині допомогли лікарські здібності священника. Більшість людей вважає, що саме від того дня й пішла традиція дарувати листи з освідченням, які в наш час називають «валентинками».
      Минули роки, але загибель молодого священика і лікаря, залишилася у пам’яті людей назавжди. За  його добрі справи та чудеса, що їх він здійснив, зарахували до лику святих. Прах його похований у церкві Святого Праксідіса в Римі
     Цікавим фактом є те, що фрагмент черепа та кілька кісточок святого Валентина були передані в Україну і зберігаються в церкві Різдва Пресвятої Богородиці в Самборі (Львівська обл.).
   Сьогодні, це свято має свого покровителя Валентина і святкують його нині в багатьох країнах світу. 
    Тож, користувачі Любитівської бібліотеки скористалися чудовою нагодою, віртуально помандрувати країнами, де відзначають найромантичніше свято любові та коханняДень Святого Валентина та дізналися про деякі особливості його святкування в різних частинах світу.

  Пропонуємо прочитати про кілька найцікавіших відомих фактів.
    В Англії  існувало повір'я, за яким перший мужчина, що його зустрічала дівчина 14 лютого, повинен був стати її Валентином хоче вона цього чи ні. Але дівчата знайшли вихід із ситуації: цього дня вони гуляли із зав'язаними очима.
   Француженки у ніч перед 14 лютого пришивають до подушки з чотирьох кінців листочки лавра. Тоді, стверджують вони, уві сні можна побачити нареченого.
   Італійці у День Святого Валентина вважають своїм обов'язком дарувати коханим солодощі. В Італії цей день так і називають «солодкий».
    Поляки цього дня відвідують Познань. Там, за повір'ям, лежать мощі Святого Валентина, а над головним престолом висить його чудодійна ікона. Поляки вірять, що проща до неї допомагає в любовних справах.
   В Японії на День Св. Валентина подарунки отримує переважно сильна половина людства: жінки і дівчата дарують чоловікам і хлопцям солодощі.
  У Німеччині дівчата писали на цибулинах тюльпанів чоловічі імена. Який тюльпан зацвіте першим – за того дівчина і вийде заміж.
    В Сицилії існує таке повір’я: якщо молода дівчина стоятиме біля вікна перед сходом сонця напередодні Дня святого Валентина і перший промінь впаде на неї, то цього ж року вона вийде заміж.
     У Римі хлопці витягували невеличкі аркуші з написаними на них жіночими іменами. Ім'я дівчини котрої діставалось таким чином молодій людині, ставала на наступний рік його «Валентиною», а він її
«Валентином».
    Валентинів день святкують усі і дорослі, і діти, з родиною, друзями чи близькими. В цей найромантичніший день у році, прийнято дарувати один одному гарні листівки-валентинки з найкращими побажаннями та освідченням у коханні, квіти, подарунки, здебільшого у вигляді сердечка, щоб засвідчити свою любов.
    До цієї гарної традиції вже другий рік поспіль долучилися наші юні користувачі і власноруч виготовили «валентинки», які були представлені в нашій бібліотеці на конкурсі. У своїх роботах діти проявили неабияку фантазію, а в кожній "валентинці" відчувалась індивідуальність та любов. Усі учасники, також прийняли активну участь у вікторині присвяченій цьому дню. 
      За свою старанність та оригінальність робіт, юні конкурсанти  отримали солодкі подарунки. Переможцем конкурсу стала Матвіюк Наталя (учениця 2 кл.), яка отримала головний приз за найкращу валентинку. Після завершення конкурсу діти поспішили подарувати свої «валентинки» тим, кого люблять. 

Любов – чудове почуття, чарівне,
Без нього нам у світі не прожить.

Любов живе в серцях і, диво-дивне,
Не покидає кожного й на мить.

Ми щиро любим тата, маму,
Бабусю, тітку, дядька, дідуся.
Сестричку, брата любимо так само

Бо це ж родина в кожного уся!
 

А ще ми друзів любимо сердечно,
Вчимося хлопчики з дівчатками дружить.
В любові сила величезна, безперечно,

І без любові в світі не прожить!
   
     У це чудове романтичне свято, коли крізь хуртовину зиму вже чутно боязкий подих весни, коли для любові, напередодні відлиги, пробуджуються серця, хочемо привітати усіх з Днем Святого Валентина! Нехай Ваші серця палають від пристрасних почуттів і позитивних емоцій. Любіть один одного, даруєте тепло та радість, цінуйте кожну мить, проведену з дорогими Вам людьми. І нехай в цей святковий день всі отримають такі бажані валентинки!