середу, лютого 10, 2016

Обережно: грип! Вірус крокує Україною

Сьогодні в Україні, з настанням лютневих холодів та нестабільних погодних умов, вже вкотре збільшується кількість вірусних та простудних захворювань у людей різного віку.
 Цьогоріч, така проблема особливо актуальна для українських школярів, які змушені гаяти час вдома на карантині, пропускаючи важливий навчальний процес.
 Здебільшого це відбувається тому, що діти та й деякі дорослі, не знають як можна уникнути подібних прикрих ситуацій.
Саме тому, у нашій бібліотеці для учнів Любитівської ЗОШ було проведено інформаційну бесіду-діалог «Профілактика грипу та інших гострих респіраторних інфекцій (ГРІ)». Основна мета заходу полягала в ознайомленні дітей із основними поняттями простудних хвороб, симптомами та способами їх профілактики чи лікування.
Також, всі присутні активно долучалися до обговорення та пошуку правильних відповідей на поставлені запитання по даній темі.
По закінченні заходу, для кращого засвоєння почутої інформації, діти разом із бібліотекарем створили тематичну виставку-інсталяцію "Обережно: грип! Що робити, щоб не захворіти".
Сподіваємось, що ця бесіда принесе свої корисні плоди і наші юні відвідувачі менше хворітимуть, дотримуючись основних правил безпеки життєдіяльності людини.
А для всіх інтернет-користувачів і читачів нашого блогу, буде корисною наступна інформація, наведена нижче.
Грип є найбільш поширеним гострим респіраторним вірусним захворюванням, особливість якого – у надзвичайно швидкому поширенні і вираженій інтоксикації.
На відміну від застуди, грип проявляється різким підвищенням температури, ломотою в кістках та суглобах, сухим кашлем. При простуді кашель мокрий, а підвищення температури тіла незначне.
Як відомо, небезпечним є не стільки саме захворювання, скільки ускладнення після нього. Пневмонія, різке погіршення слуху, гайморит, ураження серця і печінки – основні, але далеко не всі ускладнення. При своєчасному і правильному лікуванні хвороба закінчується повним одужанням. Проте, щоб уникнути таких захворювань з настанням простудного сезону потрібно вдаватися до ефективних профілактичних заходів. Адже, будь-яка хвороба перемагає тих, у кого недостатньо сильний імунітет.
Прості правила, щоб не захворіти на грип:
  • не контактуйте з людьми, в яких є нежить, кашель, ознаки  підвищеної температури;
  • часто провітрюйте приміщення;
  • перед виходом з дому змащуйте порожнину носа оксоліновою маззю;
  • ретельно і часто мийте руки з милом;
  • дотримуйтесь здорового способу життя;
  • користуйтесь марлевими пов'язками;
  • напередодні епідсезону проведіть щеплення проти грипу.
Якщо у Вас вже є симптоми грипу:
  • залишайтесь вдома, пийте теплий час з лимоном чи парне молоко з медом, вживайте овочі, фрукти багаті на вітаміни, що боряться з вірусами та підвищують імунітет;
  • при чханні або кашлі прикривайтесь одноразовою носовою серветкою і уникайте прямих контактів із здоровими людьми, бо це їм може зашкодити;
  • якщо ж всі профілактичні і оздоровчі дії не допомагають, не займайтесь самолікуванням, а негайно зверніться до лікаря.
Тож, будьте здорові! Бережіть себе і своє життя, бо це єдиний і найцінніший дарунок, що у нас є.