понеділок, червня 24, 2013

Ой, земле, радістю умийся – Прийшла до нас Зелена Трійця!


                      
 Ой, земле, радістю умийся –
Прийшла до нас Зелена Трійця!
Нехай Господь нам душу гріє,
А поле житом зеленіє!
       
       Коли природа, сягнувши в червні зеніту квітування, ніби стверджує, що життя вічне і кожне серце в унісон з природою переймається цією вірою, до нас приходить свято Святої Трійці. Його відзначають у 7-му неділю після Воскресіння Христового і святкують три дні. Цьогоріч ця дата припала на 23 червня. 
     Свою назву свято отримало на честь сходження Святого Духа у вигляді священного вогню на апостолів, які молилися. Їм було надано можливість розуміти різні мови для того, щоб переповідати усім народам учення Божого Сина. Таким чином це свято нагадує про св. Трійцю, три відомі прояви, лики  Всевишнього  у вигляді Бога-Отця, у вигляді Бога-Сина і у вигляді Бога-Святого Духа
       На місці зішесття було збудовано перший християнський храм, і з того часу Трійця вважається початком народження християнської церкви. Ці події відбулися на п’ятдесятий день після Великодня, тому свято часто називають П’ятидесятницею. 
    Нині наступниками апостолів є священнослужителі, які вважаються посередниками між Богом і людьми. Тому, саме в цей день, зробивши всі господарські справи, люди йдуть до церкви, щоб очистити свою душу й думки. Парафіяни тримають у руках квіти, пахучі трави і зелені гілки, що символізують оновлення через спадний Святий Дух. Освячені троїцькі трави сушили і згодом використовували як ліки і засіб від різного лиха. За прикметами, така зелень охороняє будинок від грози і нещасть.
   Після святкової служби, відбувався хресний хід до криниць, які освячували церковною водою.У деяких місцевостях освячували таким самим чином і оселі, і господарські будівлі  для захисту від русалок, які за віруванням селян, цими днями роблять людям шкоду. 
   У своїх домівках після відправи та освячення, люди накривали на стіл, символічні страви,приготовлені заздалегідь. Також, у цей день молоді дівчата часто ворожили, а з квітів і трав плели вінки пускаючи по воді. 
 
Русалонька купається в росі
Зілляний дух витає над полями.
Святиться вся природа у цей день.
Вітаючи із Зеленими Святами!
***
Йдуть святить вінки дівчата,
З ними йдуть Зелені Свята!
     
    В суботу напередодні свята люди, також, прикрашали свої житла гілками клена, липи, ясена, берези. Несли до своїх домівок усі пахощі рідної землі духмяні пучечки чебрецю, м'яти, любистку, полину, васильків, чорнобривців і бузинового квіту... А підлогу будинку і подвір’я застеляли лепехою.
    Зелені свята мають й дохристиянські корені, які символізують не тільки прихід літа, а й вшанування Сонця, Зеленого дива, Води та Землі. Це завершення весняного і початок літнього календарного циклу.
Весна бентежна і чарівна
У тепле літо перейшла.
    В основі Зелених свят тисячі років лежали культ рослинності і магія заклинання майбутнього урожаю. Тепер це свято, також, єднає нас із природою, з пращурами та їхньою вірою у вічність душі. Воно кличе до гармонії нас із довкіллям, вселяє надію на світло й добро. У ці свята ми вдовольняємо одвічну потребу людської душі спілкуватися з живою природою.
   Тож, напередодні свята Святої Трійці для наших читачів було організовано тематичну викладку літератури під назвою:
«Ой, земле, радістю умийся – 
Прийшла до нас Зелена Трійця!»
    На виставці представлені різні літературні жанри, що знайомлять читачів з історією і традиціями святкувань Трійці
    Особливу увагу привернули: звичаї та обряди святкування у різних регіонах країни, їх витоки, символіка, повір'я, атрибутика. Представлена література буде цікава як дорослим, так і дітям.
    Для додаткового пошуку цікавої інформації, наші користувачі здійснили віртуальну мандрівку, яка поглибила їх знання про дане свято. Без сумніву вона зацікавить читачів різного віку, особливо тих, кому не байдужа духовна спадщина і культура українського народу.
   Приємно, що й нині ми пам’ятаємо, цікавимось і зберігаємо традиції свого народу. Тож, нехай святкування Трійці цього року стане для вашої родини особливим. Підіть до церкви та прикрасьте свою оселю. 
   Нехай в ці дні у кожному домі буде зелено та затишно, а в кожній душі радісно й сонячно!Адже, в будь-яке християнське свято потрібно зберігати чистоту серця та помислів.Здоров'я міцного, теплого літечка і щедрого врожаю! Щасливих зелених свят! 
 

Зелені свята наступають,
Дівчата м`яту вже збирають,
Берізки наче наречені,
І липоньки вже теж зелені,
Квітчаймо, друзі, всі оселі,
зробімо ці свята веселі!...
Зелена неділя у батьковій хаті,
І повно рай-цвіту, і ласки з теплом.
Які ми з правіку любов’ю багаті.
Зелена неділя у нас за столом.
Церковні подзвони і поля освята.
З любистку-барвінку горять три свічі.
І хата свята, і освячена м’ята ,
І стіл, і на ньому пухкі калачі.
Сидять довкола і діти і внуки,
А з ними козацькі й чумацькі пісні...
В зелену неділю, неначе в Соборах,-
Довкола любові Вкраїнська рідня!