понеділок, вересня 17, 2012

Свято квітів та врожаю



Ласкава осінь вже прийшла 
Дари нам щедрі принесла, 
Щоб вся країна й кожна хата 
   Була щаслива і багата!  
   У всіх порах року є щось дивовижне, прекрасне і особливе. Але осінь, як жодна інша пора року, радує око розмаїттям кольорів та відтінків. І хоча нам трохи сумно, що так швидко й непомітно промайнуло веселе й безтурботне літечко, проте красуню-осінь ми зу­стрічаємо з трепетом у душі. І не дивно, адже, щедра осінь зачаровує нас своєю красою, пригощає дарами.
 Осінь розфарбовує в яскраві барви дерева, наповнює грибами лісні галявини, стиглими плодами сади, щедрим урожаєм поля. Ось тут справді розумієш, яка красива, щедра й розкішна осінь.

Прийшла пора збирання урожаю…
Із щедрих нив у цей погожий час
Позвозити урожай в комори час -
Нехай собі лежить там про запас. 

 


Та й о городникам в гарну погоду
Найкраще овочі збирать з огороду,
Картоплю, моркву, буряки копати
Сухими класти овочі в кагати.
А яка прекрасна осінь на городі і в садку! Гріються на сонці величезні гарбузи, підставляючи свої боки то сонячним променям, то краплям дощової води.У садках пахнуть достиглі яблука та груші, викохані щедрим літнім сонцем.
Чаклунка осінь — ніби та царівна,
Красива, сонячна, чарівна,
весела, радісна, багата
В садочку груша й яблуня крислата
Плоди достиглі всім дарує,
А осінь далі все фарбує,
Убрався клен у жовті шати,
Горіхи треба вжез бирати.
Така барвиста пора осені настає раптово та швидко минає. Усюди відчувається її прохолодний подих. Лише вдень пригріває сонечко, немов намагається нагадати про літо.А незабаром опаде зів’яле листя з дерев, відпочиватимуть після тривалої важкої роботи поля та садки.
Усе це є ознаками того, що настала найкрасивіша пора року, яку оспівували художники, композитори, поети, а в на­роді про неї існує безліч чудових віршів, пісень, загадок, приказок, прикмет:
    "Осінній час сім погод у нас:  
сіє, віє, крутить, 
мутить, реве, припікає, поливає",
"Осінь збирає, а весна з'їдає",
"Осінь весь рік годує".
Гамірлива й сонячна, сумна й дощова, зоряна й барвиста — така вона, осінь.І ця чудова пора надихає на гарний настрій, коли прагнеш чогось прекрасного. Саме такі відчуття дарували квіткові композиції, створені учнівськими руками, які були представлені на святі квітів та врожаю. Над створенням прекрасного, попрацювали навчальні колективи Ковельщини, серед яких була й Любитівська ЗОШ.
 
Навіть прохолодна осіння погода не завадили учасникам виставки квітів і врожаю створити красу з яскравих пелюсток і дарів волинської природи.
                      Щедра осінь-господиня
         Розділила всім дари:
                 Огірки, картоплю й дині  

Привезла у всі двори.
                
Вміє наділяти сотнями дарів,
Осінь - щедра мати - всіх трудівників. 
  
      Доброю традицією стало щорічно проводити Свято урожаю і у нашій бібліотеці. Цікаві та чарівні композиції з квітів, овочів, фруктів, що були представлені на виставці «Щедра осінь дарами» створили відвідувачам бібліотеки чудовий настрій. 
    Всю красу щедрої осені намагалися передати бібліотекарі, скомпонувавши зібрані власноруч природні матеріали - дари осені, а взамін отримали позитивні емоції та вдячність відвідувачі, хто захоплюючими поглядами її оглядав. 
    Доречно підібрані вірші, загадки та прислів’я  у виконанні школярів стало цікавим доповненням. Куточок читального залу бібліотеки перетворився на казковий осінній сад.

 
 

Свято квітів та врожаю, яке увібрало в себе усе різномаїття барв осінніх квітів, дарів поля, саду та лісу  пройшло весело, цікаво та захоплююче про що свідчили радісні усмішки на обличчях дітей.
Тож, вітаємо усіх із приходом найяскравішої пори року – осені, зі святом квітів і врожаю, з яскравими барвами, з щедрим урожаєм!І хочеться побажати щоб усі діти вирос­тали добрими і працьовитими, чуйними й творчими, щоб уміли бачити красу природи рідного краю.