понеділок, грудня 26, 2011

"Все життя - один політ"


Відомому волинському письменнику Василю Слапчуку до його багатьох почесних звань, премій та нагород нинішній грудень додав ще одне,особливе звання – ювіляр. Як і кожне інше, воно далося митцеві нелегко,як сходження на високу круту гору.Адже,шлях Василя Слапчука - це шлях воїна й поета,наповнений вражаючими подіями та творчими здобутками.
 Його життєва дорога була тернистою і в своїх творах він намагався згармоніювати світ,несучи в собі  фізичні страждання і біль,як особисту спокуту і провину. Афганська війна,на якій довелося бути поетові,значно відобразилась в його творчості, бо саме в болю і стражданні знайшов мудрість. Недарма ж, Д.Стус назвав В.Слапчука одним «із тих постатей в українській літературі, яких поставив би у першу п’ятірку найважливіших, найактуальніших, найцікавіших».
Сьогодні ж, В. Слапчук ділиться з молодими авторами своїм величезним літературним досвідом, майстерністю творчого писання, закликає бути новаторами в літературі, він не нав’язує своєї думки, лише тактовно підказує і скеровує у потрібне русло, говорячи що література – це важка щоденна праця. Він часто говорить, що не можна навчити писати, бо це талант від Бога. Мета письменника – виявлення і заохочення молодих талантів Волині.
      З нагоди 50-ї річниці від дня народження Василя Слапчука в бібліотеці було проведено літературну годину. Запрошені учні школи слухали розповідь про життєвий та творчий шлях письменника,а також, декілька поезій,що підготувала Шевчук Вікторія,учениця 9 кл.Не менш цікавою була розповідь-відгук на прочитану книгу «Риба під парасолем» учениці 9 кл. Шевчук Оксани,завдяки якій вона стала переможницею конкурсу «Найкращий читач України 2010» та побувала у Львові на фестивалі дитячого читання «Книгоманія». Закінчилася літературна година переглядом оформленої тематичної книжкової полиці «Все життя – один політ»,з якою учнів ознайомили бібліотекарі.
Тож, ми зичимо ювіляру міцного здоров’я,творчих злетів, невичерпного оптимізму, прихильності долі,відданих читачів,нових здобутків і перемог!