вівторок, листопада 10, 2020

Не цураймось мови, вчімось розмовляти, щоб слова чудові вміли оживати

День української писемності та мови – свято розвитку державної мови, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем – це ще й день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.
«Не цураймось мови, вчімось розмовляти, щоб слова чудові вміли оживати» - під таким девізом розпочалося свято приурочене до Дня української писемності та мови у нашій Любитівській бібліотеці.
Головною метою заходу стало наше прагнення ознайомити дітей з історією виникнення писемності та даного свята; поглибити навички з українського правопису та деякими змінами й правилами написання слів, словосполучень; розвивати в дітей інтерес та прагнення до вивчення і вдосконалення рідної мови;виховувати любов, повагу, шанобливе ставлення до української мови.
Юні учасники свята залюбки брали активну участь в конкурсах, писемній та усній вікторині, розгадували цікаві ребуси, головоломки, ігри з буквами та словами.
Про історію свята, виникнення писемності та їх основоположників розповіли: Романюк Владислав та Романюк Анна, а Готь Софія зачитала топ-10 цікавих фактів про українську мову та закликала присутніх перевірити свої знання взявши участь у Всеукраїнському радіо диктанті національної єдності.
На заході пролунали тематичні вірші та вітання відомих українських письменників, таких як: Іван Оринчак «Любіть Україну», Володимир Олійник «Слова», Оксана Забужко «Рідна мова», Володимир Сюсюра «О мова моя» та інших авторів поетичні твори «Всіх вітаєм українців зі святом…», «У кожного народу своя мова…», «З днем писемності та мови».
Виконавцями цих чудових поезії стали: Лисенко Маргарита, Рачук Анна, Купрійчук Марина, Кошарук Христина, Кушнір Юлія, Готь Софіяза що ми дуже вдячні цим діткам.


Також, у бібліотеці було підготовлено тематичну виставку літератури «Мова та писемність – безцінний скарб мого народу», яку цього дня могли переглянути всі бажаючі відвідувачі. 
Наприкінці заходу, за свою участь і старанність діти отримали солодкі смаколики. Але гадаємо, головним є те, що наші юні читачі безпечно і з користю провели тут свій час, адже, весело граючись отримали не лише позитивні емоції, а й нові знання, які неодмінно їм стануть у нагоді в майбутньому.