четвер, листопада 10, 2016

Рідна мова – роду основа


День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Установлене воно було ще у 1997 р. за указом Президента.
За православним календарем – це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, ученого, ченця Києво-Печерського монастиря. Вважається, що Нестор-Літописець став прабатьком української писемної мови.
     Не зраджуючи щорічну традицію у нашій бібліотеці було проведено свято «Рідна мова – роду основа».
Даний захід зібрав чимало дітей, бо саме вони творці нашого майбутнього, наша основа, в яку слід закладати все найкраще з раннього дитинства. А мова – це головний і найдорожчий скарб, який потрібно берегти й плекати справжнім патріотам своєї Батьківщини.
Тож, дійство розпочали ведучі Омельчук Іванка та Матвіюк Наталія (учні 8 кл.), які розповіли юним слухачам про започаткування Дня української писемності та мови, його давню історію та основоположників, перші букварі та словники, підручники та хрестоматії написані українською мовою.
Вся розповідь доповнювалась цікавими та маловідомими фактами, тому інформація легко сприймалася і запам’ятовувалась слухачами.
Далі учениці Любитівської ЗОШ 3-4 класів, а саме: Хмарук Анни, Поліщук Оксани, Степанюк Вікторії та Кушнір Юлії, одягнені у барвисті вишиванки зачитали кілька тематичних поезій.
Продовжилось свято веселими конкурсами та вікторинами, в яких діти на швидкість давали правильні відповіді на поставлені запитання, грали у словотвір, доповнювали відомі прислів’я та приказки.
Прекрасно доповнювала захід тематична викладка літератури «Слова... В вас мудрість вічна і любов жива», з якою познайомились школярі.
Підсумовуючи цей день, можна сказати, що дітям було цікаво звідусіль черпали нові знання про  українську писемність , мову та всіляко намагались проявити себе якнайкраще.