середу, серпня 21, 2019

День села в Любитові - 2019


Серпень багатий святами як релігійними, так і державними. Щороку,  села Любитів щастить в двічі більше, адже, 19 серпня вони відзначають одразу два свята: Преображення Господнє (або Яблучний Спас) та День села
Тож, з самісінького ранку можна було побачити, як люди з усіх усюд поспішають до місцевих храмів, щоб взяти участь в Богослужбі та освятити достиглі фруктові плоди.
Близько 11 год. ранку, на центральному майданчику, розпочались спортивні змагання, зокрема, з футболу та волейболу. Це безумовно сприяло розвиткові фізичної підготовки, витривалості, тренуванню духу суперництва для їх учасників.
Ще одним новим й цікавим видом цьогорічних спортивних змагань стала велогонка, яка пройшла у три етапи: змагання між молодшою, середньою та старшою групами. Особливо здивували своєю активністю найстарші учасники змагань, серед яких були: медпрацівники, працівники сільської ради та інші.

А ось розвитку фантазії, образотворчих здібностей та патріотичності сприяв конкурс малюнків на асфальті для наймолодших художників нашого села.

На кращих учасників вищезгаданих спортивних змагань чекали грошові винагороди, а всіх діток творчого конкурсу нагороджено корисними й пам’ятними подарунками.
Черговим способом енергійного проведення часу стала гра настільного тенісу, яка зібрала своїх любителів у фойє місцевого Будинку культури.
По обіді, жителів та гостей села об’єднав «рушник єднання». Кожен бажаючий, хто прийшов в цей день із рушничком, розгортав свій оберіг і з'єднував з наступним. Таким чином всі учасники цього живого ланцюжка, символічно продемонстрували згуртованість, цілісність та єдність як громади села, так і нашої країни в цілому. А ще, це чудовий привід показати всю красу українського рушника, різноманіття його вишитих орнаментів, бажання відроджувати та проявляти інтерес до споконвічних традиції українців.
Далі увагу присутніх полонив флешмоб сучасної музики, під час якого впевнено й талановито демонстрували свої хореографічні здібності молодша й старша групи дівчаток, які очолила директор Будинку культури с. Любитів Ірина Симонович.

Ще одну родзинку святу безперечно додали молоді, відомі й харизматичні хлопці з м. Володимира-Волинського, які розважали глядачів, показуючи їм свої професійні навички ритмічних рухів вуличних танців з елементами Hip-hopu, Breakdance

Всі були в захваті від побаченого, особливо діти, тому ці юнаки влаштували для них, навчально-музичні змагання між дівчатками та хлопчиками, які мусили відтворювати рухи свої тренерів.


Згодом, для цих учасників та всіх інших влаштували справжнє яскраве й різнокольорове свято фарб Холі.

Після всіх цих конкурсів, змагань та рухливих ігор, затрачені сили можна було відновити смачним Кулішем. Скуштувати цю українську страву назбиралось чимало охочих.
Та не лише кулішем частувались учасники народних гулянь, адже, навколо продавали стільки смаколиків, що неможливо все перелічити: шашлики, морозиво, попкорн, солодка вата, фрукти, різні напої та багато іншого.
Наших діток впродовж дня було чим розважити, адже, тут для них діяли: надувні гірки, батути, машинки, безліч ігор на вигравання подарунків, тощо.

Також, дітлахи залюбки прикрашали своє обличчя аквагримом, купували безліч яскравих іграшок, віночків, бантиків, резинок, світлові кульки та інші сувеніри чи пам’ятні речі.




Ну, і звичайно не могло свято обійтись без креативних пам’ятних світлин, які назавжди залишать приємні спогади. Фотозона, яка користувалась популярністю серед населення була новостворена виставка-інсталяція «Українська хата на добро багата», яку підготували бібліотекарі бібліотеки-філії №34 с.Любитів.



А ще, таким місцем стала центральна площа села, поблизу улюбленого надпису його мешканців «Я люблю Любитів»Приємно, що схвальні відгуки людей виправдали наші зусилля та старання.
О 15 год. дня розпочалась святково-концертна програма у Любитівському Будинку культури. Розпочали дійство вітальною композицією молодіжний гурт «Колорит» Ковельського районного будинку культури
Далі чарівні ведучі свята Демкова Юлія та Ксьондзик Віталій сердечно привітали теплими словами односельчан та всіх присутніх у залі.
Традиційно, під час проведення урочистостей, згадали й про загиблих воїнів, які боронили Батьківщину на сході України. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять про них, а до пам’ятних місць були віднесені й покладені жалобні вінки. Також на честь героїв прозвучав тематичний вірш, що зворушив душі слухачів.

До вітального слова було запрошено голову Любитівської сільської ради Віктора Павлова, який мав нагоду подякувати і відзначити грамотою нашого односельчанина Білика Станіслава Володимировича, за плідну працю на користь територіальної громади, особистий внесок у розвиток с. Любитів, активну життєву позицію і громадську діяльність.

На запрошення господаря села прибули поважні гості, а саме: Сергій Леонідович Іллюшик начальник служби у справах дітей Ковельської РДА, куратор Любитівської сільської ради, який у своїй промові зазначив, що не перестає приємно дивуватись клопіткою організаційною роботою любитівців, які щороку влаштовують файне свято; Сергій Васильович – помічник народного депутата України Степана Івахова, який зачитав вітального листа та привіз цінні подарунки для святкової лотереї.
Юні учасниці заходу вручили гостям запашний хліб на рушничкові.


Зі святковим словом, душевною промовою та віршем глибокого змісту, вже традиційно звернувся до всіх присутніх протоієрей Іван Оринчакнастоятель храму Покрови Пресвятої Богородиці с. Любитів, Ковельський рай. деканат, Волинська єпархія ПЦУ.
Продовжили святковий вечір численні виступи солістів, дуетів та інших не менш талановитих учасників художньої самодіяльності. Прозвучали тематичні пісенні дарунки: «Село моє», «Пісня про Любитів», «Рушник вишиваний», «Хто як не ти», «Пісня солов’їна», тощо.
Захоплювали глядачів танцювальні номери юних артисток та український флешмоб

По справжньому розвеселили пісенний номер «Хочу на море» колективу с. Ворона й запальні танці юнаків БК, які з допомогою перевтілень, розвивають в собі акторські здібності. 


Душевні нотки додали музичні композиції аматорів сцени з с. Рокитниця.
Запальними були виступи учасника «Колориту» Левчука Юрія, а ось вокальними здібностями приємно здивував слухачів залу лікар ЗПСМ Павло Турко.

 

Завершилась концертна програма спільною музичною композицією «Ми бажаєм…».
Насамкінець, всім учасникам художньої самодіяльності було вручено солодку винагороду.
Бурхливі та голосні оплески, ще довго лунали на адресу всіх аматорів сцени й учасників свята. Задоволені глядачі та вщент заповнена зала  це найвища нагорода для справжнього артиста.
Нарешті настала черга розігрування безпрограшної лотереї, на яку з нетерпінням чекали власники виграшних квитків. Серед головних корисних призів були: плазмовий телевізор, вентилятор, сушка для ягід та фруктів, поросята, електрочайник, пледи та безліч іншого.
Завершилося свято дискотекою з «живою музикою» під відкритим небом у гарному виконанні Міщанчука Романа та його доньки Анастасії.
Ось із такою різноманітною та надзвичайно насиченою програмою пройшов День села у Любитові. Це свято подарувало можливість кожному відчути себе частинкою великої родини, адже, велика кількість людей приймала участь в підготовці та його проведенні. Титанічні старання та зусилля були покладені, щоб все вдалося. Гадаю, що так і сталось. 
Велике й щире «спасибі» висловлюємо усім спонсорам святкового дійства, гостям та односельчанам. Пишаймося рідним краєм, працюймо заради розвитку та процвітанню нашої сільської громади!