понеділок, грудня 02, 2013

СНІД: Знати, щоб вижити

 
Як почуєш – серце завмирає,
Від Сніду наслідки сумні,
 Від нього ліків ще немає,
Тому ми скажем: СНІДу – «ні»!
      Здоров'я одне з основних джерел радості, щасливого та повноцінного життя. Здоров'я – це стан життя і діяльності людини за умови відсутності хвороб, фізичних дефектів, психологічне, соціальне і духовне благополуччя.
Здоров'я - це багатство,
Яке Господь нам дав,
І треба, щоб з дитинства
Його ти цінував.
     Ще в середині минулого століття ніхто б і не подумав, що колись з’явиться хвороба, здатна знищити імунітет людини. Але у 1981р. у США було зареєстровано перші випадки дивної хвороби. Вона вражала імунітет людини, яка ставала беззахисною перед будь-якою інфекцією, тому назвали цю хворобу синдромом набутого імунодефіциту, скорочено СНІД. У 1983 р. вчені відкрили її збудника – вірус імунодефіциту людини (ВІЛ).
   Чума, яка охопила 21-ше століття, як часто сьогодні називають СНІД, в останні десятиліття поширюється зі швидкістю епідемії. 
    Вперше Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначався 1 грудня 1988 року. Таке рішення затвердили на міжнародній зустрічі міністрів охорони здоров'я, які обговорювали необхідність обміну інформацією щодо ВІЛ-інфекції та СНІДу.
    Відтоді щорічно, 1 грудня, вся світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цього дня людство згадує про те, яку серйозну загрозу для життя людей несе ця глобальна проблема. Сьогодні зусилля багатьох держав спрямовані на профілактику поширення захворювання. Заходи щодо відзначення цього дня традиційно відбуваються із його символом – Червоною стрічкою. Тепер кожен, хто надягає таку стрічку 1 грудня, висловлює свою надію на майбутнє без СНІДу.
Червона стрічка майорить
Це символ з Снідом боротьби
Колір біди в собі таїть!

     У Всесвітній день боротьби зі СНІДом, у  нашій бібліотеці відбулася виховна година «Снід: подумай про майбутнє – обери життя».

    Захід розпочала Сачук В.В., яка розповіла та ознайомила учнів з поняттями "СНІД" і "ВІЛ" та їх ознаками, сприяла вихованню почуття відповідальності за власну поведінку та ведення здорового способу життя, а також, толерантне ставлення до ВІЛ-інфікованих людей. 

     Як наслідок, школярі отримали елементарні знання про СНІД, основні шляхи зараження цією хворобою та заходи щодо її профілактики. Для ефективного засвоєння почутого матеріалу, бібліотекарі підготували ще й тематичне повчальне відео для дітей певної вікової категорії. А після перегляду, серед користувачів провели опитування з метою перевірки отриманих знань.

   Вода – як в морі камінь точить,
Так принесе мільярди бід.
У кожному він жити хоче,
Його ім’я – підступний СНІД.

    По закінченню виховної години, школярі зрозуміли, що ВІЛ/СНІД може загрожувати всім, але якщо людина дбає про своє здоров’я, веде здоровий спосіб життя, живе за законами моралі, має міцну сім’ю, ризик заразитися ВІЛ стає мінімальним. 
     Також, на протязі дня велика кількість наших відвідувачів бібліотеки скористатися корисними інтернет ресурсами та цікавилися літературою на цю тему.
Завжди, постійно і усюди
Вирішувать лише тобі,
Що із здоров’ям твоїм буде.
Не треба шкодити собі.
     Вже створено ефективні ліки, які на тривалий час гальмують розвиток цієї страшної хвороби. Людство сподівається у недалекому майбутньому вилікувати її назавжди. Але перш за все, кожна людина повинна до кінця усвідомити всю небез­пеку, яку несе СНІД, і зробити все можливе, щоб уберегти себе та своїх рідних від цієї страшної інфек­ції.
Життя мов райдуга – яскрава й радісна,
Ти СНІДу «Ні» скажи, здоровим будь завжди!
Красу свою душі, цінуй та бережи.