пʼятницю, червня 26, 2020

Віртуально-інформаційна хвилинка "Конституція України: вимір історії і часу"


Як у кожній сім'ї існують певні традиції, правила і норми поведінки, так і в кожній державі є багато правил, за якими живуть люди. Ці правила називаються законами.
Всі існуючі в країні закони підпорядковуються Конституції, тому що Конституція – це Основний Закон держави.
Нова Конституція України була прийнята 28 червня 1996 року. Тому день 28 червня вважається всенародним святом.
Тож, для всіх користувачів наша бібліотека підготувала віртуально-інформаційну хвилинку "Конституція України: вимір історії і часу".
Конституція України складається з п'ятнадцяти розділів.
У першому розділі йдеться про загальні засади, якими визначається держав­ний устрій України.
Україна – це:
-      суверенна і незалежна держава. Суверенітет України поширюється на всю її територію. Територія України в межах існуючого кордону є неподільною і недо­торканною;
-     демократична держава. Єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місце­вого самоврядування. Державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову;
- соціальна держава. Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недотор­канність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю;
- правова держава. В Україні визнається і діє принцип верховенства пра­ва.
Конституція України має найвищу юридичну силу.
Державною мовою в Україні є українська мова.
Оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності й недоторканності покладаються на Збройні Сили України.
Державними символами України є Дер­жавний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України
Столицею України є місто Київ.
У другому розділі Конституції містяться статті, які роз'яснюють права, свободи та обов'язки людини і громадянина.
ü В Україні всі люди вільні й рівні у своїй гідності та правах.
ü Кожна людина має право на вільний розвиток своєї особистості, якщо при цьому не порушуються права і свободи інших людей.
ü Кожна людина має обов'язки перед суспільством, в якому забезпечується вільний і всебічний розвиток її осо­бистості.
ü Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.
ü Кожному з нас гарантується право на свободу думки і слова, світогляду і віросповідання, на працю, відпочинок і соціальний захист, житло, охорону здоров'я, освіту, правову допомогу тощо.
Решта розділів Конституції присвячені принципам організації та діяльності державних органів, Президента України, вне­сенню змін до Конституції України та іншим питанням.
При внесенні змін до Конституції України можуть змінюватися повноваження Президента України та органів зако­нодавчої, виконавчої і судової влади.
...В нас людина кожна знає,
Чим займатись вона має.
Гарантує нам це право
Головний Закон держави.
Він дає дорослим й дітям
Вільно і щасливо жити.
Всі його повинні знати
І вивчати, й шанувати.
Звуть закон цей в Україні –
Конституція країни.

Дану інформацію взято з книги Сокол А. В., Конечна О. М. «Моя країна – Україна».
Цікаві факти про Конституцію України:
  • “Є Конституція!”, – такі були перші слова голови Верховної ради Олександра Мороза після прийняття Конституції 315 голосами.
  • Кожен президент України складає присягу на вірність народу, поклавши руку на Конституцію та на Пересопницьке Євангеліє.
  • 21 червня 1996 року було прийняте доповнення Олександра Мороза про виключне право народу визначати і змінювати конституційний лад і про те, що це право не може бути узурповано державою, її органами або посадовими особами.
  • 8 червня Конституція України ризикувала бути не прийнятою. Президент Леонід Кучма оголосив Всеукраїнський референдум, на який вирішили винести проєкт нової Конституції України, схвалений Конституційною комісією (президентською) ще 20 березня 1996 року, але не прийнятий Верховною Радою України. Однак, після прийняття нового варіанта ВР цей наказ був скасований.
  • 7 грудня 2011 року експерти Національного реєстру рекордів (НРР) офіційно вручили сертифікат про рекорд українському художнику-графіку Ігорю Степанову, який створив найменший екземпляр Конституції України. Міні-екземпляр нараховує 160 сторінок, розмір книги — 2 на 3 сантиметри. Вага художнього витвору складає 15 грамів. Для її написання автор використовував збільшувальне скло. Для створення міні-книги митець використовував унікальні інструменти. За допомогою мініатюрного пера зі спеціальної сталі й унікальної індійської туші художник промалював кожну букву авторським шрифтом, а щоб фарба не розпливалася, був використаний високоякісний фінський папір.
  • Над проєктом Конституції народні депутати трудилися впродовж усієї ночі з 27 на 28 червня. У світовій спільноті схвалили документ і назвали його найбільш демократичним у світі.
  • У 2019 році в мережі Інтернет з’явилася електронна Конституція України для дітей у вигляді коміксів. Авторами Конституції у коміксах стали брати Капранови, а художником – Олександр Костенко.

    Для юних читачів найкращим знайомством з основним законом буде зрозуміла і дуже цікава електронна Конституція України, яку швидко та безпечно можна завантажити і прочитати за посиланням:

    КОНСТИТУЦІЯ У КОМІКСАХ покликана дати читачам, і в першу чергу дітям, практичні знання про Основний закон та його застосування у рельному житті.
Приємного всім перегляду та читання!!!