вівторок, серпня 16, 2011

Прийшов Спас - йде вже літечко від нас.

   
 З глибин українського народного світогляду виринає багато народних свят,звичаїв,вірувань та прикмет.У серпні ми відзначаємо три чудові свята – три  Спаса,тому цей місяць у наших предків ще називався Спасівкою. Свята врожаю,які побутували з давніх-давен в усіх хліборобських країнах, відзначалися врочисто,як прояв подяки Богові за щедрі дари літа – плоди,ягоди,овочі,злаки,мед тощо. Ці свята особливі,бо у них тісно переплелися церковні традиції з народними.
   Перший Спас називається «Винесення Чесних Древ Животворного Хреста Господнього»,який за новим стилем святкують 14 серпня. В народі ж називають це свято по-різному:Медовий Спас,Маковій,Мокрий Спас. У цей  день відзначається пам'ять  сімох  святих Старого Завіту – мучеників Маккавеїв та їх матері Соломії. Усі вони прийняли мученицьку смерть,але не відреклися від християнської віри,тому,це свято для нас – нагадування про стійкість та мужність в питанні віри та душевної стійкості. Це привід замислитися над своїм життям,про те «що Бог про нас дбає».
   На Маковія жінки несли букет з різних трав та квітів. Такий букет називається «Маковійчик» або «Маковейка»,складання якого вимагає неабиякої фантазії,майстерності та вміння,бо кожна рослина має своє магічне значення і використовується як символ-оберіг. Наприклад: жито- символ життя,пшениця,овес,ячмінь,як знак достатку на столі. Головним у такому букеті є мак – символ  багатства і грошей,а також сильний оберіг,який забезпечував захист від нечистої сили та відьом. Ним обсипали корів і господу «від усього лихого» приказуючи: «Щоб було в господарстві стільки тварин,як у маківці зернин». За бажанням господині додавали у букет ще й інші запашні квіти та трави:чорнобривці,гвоздики,полин,любисток.
Після освячення маковійчика кладуть за образами і він зберігатиметься там аж до весни,а за потреби використовуватимуться деякі трави для приготування ліків,адже «освячене зело до всякої слабості здібне». Весною мак розсівали в квітниках,садках,городах,а сухими травами дівчата мили волосся «щоб коса росла до пояса».
   Освячена цього дня вода дуже цінується і вважається надзвичайно корисною,тому нею освячували колодязі. Хворі люди пили цю воду,вмивалися нею,купалися в освячених водоймах з метою очищення від усього лихого та зміцнення здоров’я.
   На Маковія святили також мед у стільниках,а потім щедро пригощались ним. Ритуальною їжею були «шулики» - прісні коржі з маком та медом. Готували також пироги,вареники,пампушки з  маком,різноманітні медяники та маківники. Цей Спас важко віднести до свят,оскільки в цей день  починається суворий Успеньський піст, тривалість якого 2 тижні, на який поминають померлих родичів.
  Якщо  « з Першого  Спасу – холодні роси»,то з Другого Спасу вже починаються приморозки, а тому й кажуть «Прийшов Спас - держи рукавиці про запас!».
  19 серпня  за новим стилем відзначають Другий  Спас або Яблучний Спас. В церковному календарі це свято отримало назву Преображення Господнього. Головним обрядом цього дня є освячення плодів і злаків у церквах,зокрема яблук,бо їсти їх до цього дня вважалося гріхом.
  Цього ж дня,у давнину, люди залишали на краю ниви жмут незжатого жита та пшениці,який найчастіше називався «Спасова борода»,співали пісні вшановуючи Бога Спаса та добру ниву,що подарувала щедрий урожай. Яблучний спас триває протягом дев’яти днів і присвячений подіям вирішальним для переконання учнів  Ісуса Хреста,що перед ними – Спаситель.
   Третій Спас,який відзначають 29 серпня,ще називають Хлібним,оскільки цього дня господиня випікала перший хліб з нового урожаю. З хлібом-сіллю проводжала вона господаря в поле,де він засівав озимину. В кожній родині відбувалося освячення зерна, щоб забезпечити достаток протягом року.
    Наша бібліотека підготувала для своїх користувачів тематичну полицю «Прийшов Спас – йде вже літечко від нас.»,ознайомившись з якою, Ви  зможете краще і більше дізнатись   не лише про Спасівку,а й інші свята,звичаї,обряди,символи та традиції українського народу,які формувались протягом багатьох поколінь  нашими предками. За бажанням Ви можете,також, cкористатися Інтернет-ресурсами бібліотеки. Таким чином, кожен бажаючий зможе не тільки поповнити свої знання,а й збагатити свій духовний світ.
Прийшов Спас
Кажуть люди: « От і Спас,
Йде вже літечко від нас».
Та всього залишив Спас
Добрим людям про запас.
Мед,як сонце,золотий,
Дух від яблук запашний,
Мак,волошки,чорнобривці –
Все на Спаса пригодиться.
Хто працює,той і має,
І про того Спас подбає!
Літо красне,прощавай,
В душах нам тепло лишай.
                             О.Роговенко