середу, липня 08, 2020

Віртуальна етно-мандрівка у світ давніх звичаїв

Чому ми, українці, так  любимо й бережемо давні звичаї свого народу? 
Мабуть кожен замислювався над цим питанням. Відповідь очевидна, – бо найважливіші складові духовного життя народу – обряди і свята
Адже, наша культура – це величезний скарб, який складається з цінностей, надбаних багатьма поколіннями.
З прадавніх часів до нас приходить життєва мудрість, яка закладена саме в українських святах, звичаях, фольклорі. Вони відображають не лише етнічну своєрідність, але й естетику, ментальність, історію і завжди будуть засобом утвердження національної самосвідомості, збереження української ідентичності.
   Деякі свята і звичаї українського народу сягають дохристиянських вірувань. Зі зміною умов життя змінювалися й традиції святкування, деякі елементи зникали, замінювалися іншими, але основний зміст та сакральний сенс, як бачимо, – зберігся.
Багатий і безцінний скарб звичаїв ми отримали у спадок, який маємо передати майбутнім поколінням для збереження генетичної пам'яті нашого народу.
Календарна обрядовість – найдавніша і бере свій початок від язичницьких вірувань наших предків слов’ян.
До календарно-обрядових свят належить Купала або Івана Купала (7 липня), яке не перейняло християнські риси і залишилося в архаїчній язичницькій формі. 

 А ось віруючі християни, цього ж дня, відзначають Різдво Івана Хрестителя або свято Івана (Іоанна) Предтечі.
Більше дізнатись про вищезгадані свята, про їх спільні та відмінні риси, звичаї та обряди, можна здійснивши віртуальну етно-мандрівку з допомогою нашої презентації «Гарна дівчина квіти збирала, віночки плела, на воду пускала…».

А ще, переглядаючи дане відео кожен почує цікаві розповіді діток про свята, їх символіку, тематично-поетичні побажання і привітання.
Також, тут Ви можете віртуально ознайомитись з тематичною виставкою літератури "Давні звичаї нашого народу".
Тож, бажаємо всім поринути у світ цікавих давньоукраїнських традицій. Приємного перегляду!