суботу, червня 18, 2016

Цілюща сила Святої Трійці


На межі весни і літа усі християни з нетерпінням чекають одне з великих радісних свят Святої Трійці, що прийшло до нас ще з дохристиянських часів. У цьому святі тісно переплітаються язичницькі традиції і християнські канони.
Обов’язково цей день припадав на Клечальну неділю — це неділя Зеленого тижня, п'ятдесятий день після Великодня, тому цей день ще називається П'ятидесятницею.
    Вважається, що саме в цей день Господь створив нашу Землю і всю її засіяв зеленню. Саме тому, люди чекають благословення, прославляють буяння природи в очікуванні літа і доброї погоди для майбутнього врожаю.
У давнину напередодні цього дня було звичною роботою прикрашати власні оселі різними запашними рослинами, зеленими гілками, пахучими польовими квітами, створюючи  з них цікаві композицій. У багатьох домівках досі прийнято розкладати на підлогу лепеху (аїр) або ставити у вази так зване «зілля». Зокрема, це були гілочки клена, липи, берези, полину. Ця традиція пов'язана з вірою в те, що зелень на Трійцю володіє особливою силою, що захищає оселю від різного зла. Тому не рідко дбайливі господарі освячували ці рослини у храмі й клали їх у хлів для худоби та освячували поля, оберігаючи його від повеней, градів, посухи.
А ще, наші далекі предки щиро вірили й у заборони, які потрібно дотримуватись. Наприклад, в цей день не можна купатися у водоймах чи працювати на землі, так як за повір’ям, русалки могли втопити грішника затягаючи його у воду.
Часи змінюються, однак багато народних традицій на Зелені святки збереглися й до сьогодні. Про ці вищезгадані звичаї, обряди, прикмети, заборони та багато іншого йшлося на інформаційно-народознавчому екскурсі «Прийшла Трійця – веселися, та знай прикмети й бережися», який відбувся у п’ятницю напередодні свята.

Також, на всіх відвідувачів чекала прекрасна виставка-інсталяція «Цілюща сила Св. Трійці», яку допомагали створювати наші найменші читайлики.
 Вони разом із бібліотекарем збирали необхідні трави, потім вчились їх розрізняти й уважно слухали розповідь про кожну рослинку та її призначення.
Тож, гадаємо, що кожному із присутніх, було цікаво отримати свою порцію корисних знань, вдалося запастися позитивними емоціями, вдихнути аромати польових квітів, гіркого полину, пряного чебрецю, запашного любистку і терпкого аїру, і просто відмінно провести час у нашій комфортній і затишній книгозбірні.