вівторок, жовтня 15, 2013

За Україну, за її волю, за честь, за славу, за народ!


Україно! Ти - моя молитва!
Ти моя розлука вікова.
Гримотить над світом люта битва
За твоє життя, твої права. 
      
     Українська земля… Земля, щедро полита кров’ю її мешканців та ворогів, земля, на якій протягом віків точилися трагічні й, водночас, героїчні події. І завжди український народ оберігали від повного знищення, від хижих зазіхань ворогів, якісь вищі сили. Ті сили, які надихали на нелегку боротьбу лицарів степу – козаків, українську інтелігенцію, поетів, письменників і художників, діячів української революції та борців за волю – Українську Повстанську Армію.
     14 жовтня є величним днем для нашого народу, бо саме цього дня в Україні відзначається потрійне свято: Покрови, День українського козацтва та 71-ша річниця створення УПА. А для всіх любитівців, особливо приємним є той факт, що на цей день припадає пристольне свято у с. Любитів, оскільки наш сільський храм названий на честь свята Покрови і є цінною історичною пам'яткою архітектури.
      Одне з найбільших шанованих християнських свят – Покрова Пресвятої Богородиці в народі його ще називають Третя Пречиста. Цього дня ми з вдячністю і вірою приймаємо заступництво Пресвятої Діви Марії, згадуємо історичні події, з якої походить коріння національного українського свята. 
Благослови, Пречиста Діво,
Царице неба і землі,
Тисячолітню Україну,
Скріпи її духовну силу
    З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань, яка надавала воїнам сил у боротьбі з ворогом. В свою чергу, козаки будували храми на її честь, вірили в силу та захист Діви Марії настільки, що впродовж століть в Україні, це свято набуло ще й козацького змісту та отримало назву – Козацька Покрова, а віднедавна, відзначається як День українського козацтва. 
Улюблена Богом перлина
Для всіх українців одна
Козацька моя Україна
Хлібів золотих сторона.
     
     Та свято Покрови Пресвятої Діви Марії в Україні пов’язане не лише з героїчною славою козаків-запорожців. У цей день ми також відзначаємо 71- шу річницю створення УПА. 
     Українська Повстанська Армія, яка постала в часи Другої світової війни на землях Західної України, як збройна сила проти гітлерівської і більшовицької окупації, також обрала собі свято Покрови за День зброї, віддавшись під її опіку.
На вірність Вкраїні вони присягали - 
Народу, батьківській землі. 
І зброю у руки тому тільки взяли,
 Щоб честь захистити її.

    Тисячі наших предків, які вступали до лав УПА, усвідомлювали смертельну небезпеку для свого життя. Більшість цих людей  поклали свої голови за Україну на стежках кривавої війни, а ті, хто вижив гідно витримали випробування катуваннями і тюрмами, таборами та засланнями. УПА не судилося стати переможцем у військових баталіях 40-х років, але не переможеною і втіленою в життя є її велика ідея – Незалежність України.   

 Багато земля наковталася крові... 
Тому стала й вільна вона. 
І хай про УПА нині різне говорять,
Найвища була в них мета!
     Як відомо, людина нерозривно пов’язана з минулим свого народу, його історією. З кожним днем все більше зростає інтерес багатьох людей до нашої історії. Тому сьогодні, наші читачі зможуть перегорнути і краще ознайомитись із сторінками нашого славного минулого на підготовленій книжковій викладці «За Україну, за її волю».
     Дана література спрямована на молодь та юнацтво, бо наше завдання потурбуватись про те, щоб наші юні читачі знали своїх героїв. Адже, знання свого родоводу, історичних та культурних надбань предків необхідні не лише для піднесення національної гідності, а й для використання кращих традицій у сучасному нашому житті.
     Для багатьох поколінь українців подвиг козаків та воїнів УПА є і завжди буде гордістю нашого народу, беззаперечним прикладом незламності духу та високого патріотизму, що подарувало історії яскраві зразки жертовного служіння Батьківщині. А щира віра нашого народу в Божу допомогу, сповнені сліз молитви до Божої Матері, були почуті в небесній канцелярії і втілені в життя. І наш з вами святий обов’язок – неухильно дотримуватися заповідей предків, берегти здобуте у важкій боротьбі і стати справжніми патріотами своєї – України.
     Тож, нехай величне свято Покрови стане для нас усіх національним днем пам’яті та вшанування слави захисників Вітчизни! Слава Україні! Героям Слава!