вівторок, лютого 19, 2019

Небесна сотня – сила незламного духу

      Зима 2014… 18 лютого… 19 лютого… 20 лютого…  
Ці найкривавіші революційні дні в історії незалежної України, стали визначальними.
Весь світ вразили сміливі вчинки молодих людей, яких пізніше шанобливо назвуть «Героями Небесної Сотні»
 Адже, вони віддали своє життя заради високих ідей, кращих моральних цінностей, віри в позитивні зміни, мрії в щасливе майбутнє своїх дітей та країни в цілому.
З метою вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні в нашій бібліотеці проведено вечір-пам'яті під назвою «Своїх синів пам'ятає Україна!».
Захід розпочався із тривожних спогадів ведучих: Омельчук Іванки та Варчин Інни, що згадали зимові події 2013-2014 рр., а ще правдиві факти про те, як і чому розпочалася Революція гідності, її передумови й наслідки.
Згодом, до слова було запрошено настоятеля парафії Покрови Пресвятої Богородиці ПЦУ, села Любитів, Ковельського рай. Деканату, протоієрея Івана Оринчака, який благословив цей захід.
Також, у своєму виступі о. Іван розповів про свою подорож та перебування на Євромайдані у 2013 році, про поїздку у прифронтову зону Донеччини і Луганського міста Щастя, зачитав вірші власного авторства «Великим героям - маленької сотні!», «Не забудь запалити свічу!».
Юні учасники вечора зачитали й інші тематичні вірші Івана Оринчака: «Майданівець», «Кривавий четвер», тощо.
Не менш зворушливими були поезії у виконанні Готь Софії та Сокола Артура.
Далі учні 7-9 кл., а саме: Степанюк Світлана, Дорош Надія, Матвіюк Наталія, Гетьман Зоряна, Шевчук Анна, Гученко Анастасія, Сокол Артур, передаючи запалену в руках свічку одні одним, по черзі згадали загиблих Героїв Небесної сотні з Волині та зачитали найважливіші відомості про них.
Для всіх присутніх працівників сільської ради, школярів та інших односельчан було підготовлено відео «Небесна сотня. Юні ангели», що зворушило щемливі спогади й нагадало глядачам про десяток наймолодших героїв.
Не могли того дня оминути увагою, тих синів України, які сьогодні борються за незалежність своєї Батьківщини. Зокрема, поіменно було названо відважних односельчан, які брали, а дехто й продовжує брати участь у воєнних діях на сході країни.
Хвилиною мовчання було вшановано загиблих Героїв Небесної сотні та Героїв АТО.
По закінченню заходу, всі присутні відвідувачі могли ознайомитися із новими книгами, тематичними папками та газетно-ілюстративними матеріалами виставки «Хто вмирає в боротьбі, у серцях живе навіки».
Так, це безумовно сумні, неймовірно болючі для нас спогади подій, що лягли важким каменем на серце кожного українця й довго ятритимуть душу наступних поколінь. Але ми не вправі забути своїх героїв і ту силу, що вже не вперше показує світу волелюбність, згуртованість й жертовність нашого народу. Вічна пам'ять героям!