понеділок, грудня 12, 2011

Село наше рідне Любитовом предки назвали..


 Рідний наш Любитів,у борні гартований,
Росами умитий,вітром обцілований,
Зеленню заквітчаний,сонцем обігрітий,
Працею увінчаний,рідний наш Любитів.
                                              Олена Чабан.
   Такими словами, 12 грудня, в нашій бібліотеці  розпочала краєзнавчу годину «Село наше рідне Любитовом предки назвали ...» вчитель Борбенчук Н.А. Вона розповіла присутнім школярам про історію та  давні пам’ятки села,про відомих і талановитих людей,які народилися у с.Любитів, і прославили рідне село.
   Зокрема,згадала й про С.М.Підгірського, який народився в с.Любитів,у сім’ї заможного селянина,був активним діячем українського національного руху,адвокатом,одним з найактивніщих організаторів «Просвіти»,редактором першої на Волині газети – «Громадянин»,а також членом Центральної ради у Києві. 
   Волинські письменники-земляки теж писали та згадували про Любитів у своїх творах.Це,зокрема, Сергій Рудик,Петро Гоць,Олена Чабан,Ольга Калашева,Н.Гуменюк та багато інших.
Особливо, ожвавив інтерес слухачів цікавий та відомий факт про те, що геніальна поетеса та письменниця Леся Українка бувала в нашому селі та перепливала Любитівське озеро.



    Учні школи пригадали легенди про походження назви села, а також,прочитали декілька поезій,а ось учениця 9класу,Войтюк В.В.,написала власний вірш про с.Любитів.          
                                                                  
 Бібліотекар Мрочковська В.П. доповнила краєзнавчу годину розповіддю про історію нашої бібліотеки,а також провела вікторину «Люби і знай свій рідний край»,на запитання якої охоче відповідали діти. Також,у бібліотеці були організовані тематичні полиці «Моє село – краплиночка на карті», «Творчість наших земляків».
  Чудовим доповненням стала  фотовиставка «Рідний  Любитів –казка і диво,Рідний  Любитів –доля моя.» на якій були представлені роботи  нашого земляка,уродженця с.Любитів – Гузовського  П.М. Петро Миколайович працював вчителем трудового навчання в Любитівській ЗОШ, був агрономом,нині чудовий господар,дбайливий пасічник та надзвичайно талановита людина,здібності якого проявляються в усіх справах за які він береться. У нього не лише золоті руки,а й  розвинене велике відчуття любові до прекрасного. Адже,серед щоденних  господарських турбот завжди знаходить час  на улюблені справи  - бджільництво та фотографування. В його роботах відтворена надзвичайна краса Любитівського озера,улюблені  мальовничі пейзажі рідної місцевості, квіткові та апетитні композиції з достиглих соковитих ягід,а ще власна пасіка. Фотолюбитель бачить прекрасне у всьому,навіть у дрібних витворах  матінки природи,таких як: вранішня роса на тендітній квітці чи павутинка,що обвила різнобарвні айстри.Роботи П.Гузовського немов промовляють:«Мить –ти прекрасна,зупинись..»,закликаючи серед щоденних турбот зупинитись хоча б на мить і вгледіти всю навколишню красу такої рідної для нас любитівців,місцевості.
  Краєзнавча година закінчилася переглядом чудових робіт,про що свідчили захоплюючі погляди відвідувачів.
  Виставка діятиме  ще протягом тижня,тож запрошуємо усіх бажаючих!Поспішайте,ми чекаємо на Вас!Приємного перегляду!  
                                                  




Декілька фоторобіт П.М.Гузовського.