пʼятницю, липня 31, 2020

Робота бібліотеки в умовах карантину

Як вже відомо, з 17 липня бібліотеки Ковельської ЦБС відновити роботу з обслуговування своїх користувачів, але з обов’язковим дотриманням всіх протиепідемічних заходів: носіння засобів індивідуального захисту (маски, рукавички), дотримання дистанції, дезінфекція рук, тощо.
Звісно, карантин вніс зміни в роботу багатьох організацій та установ, в тому числі й бібліотечних. Але бібліотеки не стали менш важливими чи потрібними для суспільства. Адже, карантин для бібліотекарів надав можливість витрачати більше часу для самоосвіти, займатися внутрішньою роботою, вивчати досвід роботи інших бібліотек, застосовувати нові форм роботи, щоб бути в постійному контакті зі своїми користувачами.
Тож, трохи розповімо про роботу нашої бібліотеки під час карантину.
Протягом цього тривалого часу ми перейшли зі звичайних методів роботи на дистанційні. Значно збільшились різні види масових заходів в режимі онлайн, а саме проведено:
ü  віртуальну подорож «Чорнобиль – чорна рана моєї землі» 
ü  віртуальну тест-вікторину «Відгадай країну Європи»;
ü  віртуальну літературно-правову вікторину «У пошуках істини»;
ü  віртуально-інформаційну хвилинку «Конституція України: вимір історії і часу»;
ü  віртуально-тематичну презентацію «Олена Пчілка – берегиня славного роду»;
ü  віртуальну етно-мандрівку «Гарна дівчина квіти збирала, віночки плела, на воду пускала…».
Під час надходження нової чи подарованої літератури до книгозбірні ми готували віртуальні виставки, рекомендаційні списки літератури та розміщували їх на нашому блозі, сторінці у фейсбук, щоб ознайомити користувачів з новинками бібліотеки. Наприклад, було створено такі віртуальні виставки:
ü  виставка-конкурс «Світле свято Великодня»;
ü  виставка-порада «Без добрих книг душа черствіє»;
ü  виставка-рекомендація «Зерно добра й любові – книги»;
ü  виставка подарованих книг «Дари безцінні – книги»;
ü  тематична виставка «Підведіться сучасники, подвиг дідів достойний поваги»;   
ü  виставку-презентація «Мати – її величність! В її обіймах – вічність…»;
ü  виставка однієї книги «Українське народне вбрання»;
ü  виставкою-підказкою «Історії про дітей, права яких порушувалися»;
ü  виставки-композиція «Свята Трійця єднає, надихає, береже».
Також, важливою була робота з бібліотечним фондом, а саме: вилучення морально застарілої та фізично зношеної літератури, складання актів для її списання, поповнення новою літературоюАдже, фонд, що грамотно скомплектований, стабільно поповнюється та відповідає потребам читачів, запорука успіху будь-якої бібліотеки.
Крім новеньких книг та пишної зелені, наші стелажі ми прикрасили оновленою фото історією, на яких зображені найактивніші читачі року та кращі масові заходи проведені за рік. Це так звана наша ідейна родзинка бібліотеки, яка зараз  привертає увагу відвідувачів, що намагаються віднайти себе на цих світлинах.
А ще, перейнявши креативну, на наш погляд, ідею колег і добавивши щось своє, ми замінили старі книжкові роздільники на нові з кольоровими портретами письменників
Гадаємо, це зробить пошук потрібної книги швидшим і зручнішим, а для читачів ще й сприятиме розвитку зорової пам’яті.
Також, проводився аналіз за читацькими формулярами.
Активно ведеться й на сьогодні санітарно-гігієнічна обробка дезінфікуючими засобами приміщення бібліотеки, книжкових стелажів, полиць тощо.
Тож, запрошуємо всіх завітати до нас !!